Spread the love

Vladimír Přibyl, který se před více než třiceti lety podílel na zakládání Svazu dovozců automobilů, oslavil ve středu 6. června kulatou šedesátku. V průběhu uplynulých let jedním ze symbolů porevolučního dovozu a prodeje motocyklů v tehdejším Československu a následně České republice.

Začínal sice pracovat v domácích potřebách a následně obchodoval s jízdními koly, ale přitom stále pošilhával po motocyklech, které byly jeho velkým koníčkem. Zájem o motorky se v roce 1992 změnil v nové povolání, když se rozhodl dovážet a prodávat stroje Yamaha. Nebylo mu tehdy zdaleka ještě ani 30 let a přes počáteční potíže se jeho obchodování začalo brzo dařit.

Díky cílevědomé práci, obchodním úspěchům, ale také snaze zlepšit podmínky při dovozu motocyklů, se ještě před koncem roku 1992 zapojil, jako jeden z nejmladších vedoucích importu, do práce Sdružení automobilového průmyslu, resp. její Divize dovozců a v ní působící Motocyklové sekce, která tehdy dovozy zastřešovala.

S elánem, který je Vladimírovi dodnes vlastním, začal zastupovat dost roztříštěnou komunitu dovozců motocyklů na půdě tehdejšího AutoSAPu a profesionálně hájil i prosazoval jejich zájmy.

Po oddělení importérů ze Sdružení automobilového průmyslu a založení Svazu dovozců se stal členem Výkonného výboru SDA, ve kterém vydržel pracovat čtvrt století, konkrétně až do konce roku 2017, nejen jako nepřetržitě fungující předseda motocyklové sekce, ale jako jeden z nejdéle působících aktivních členů Výkonného výboru SDA. Sám na toto období rád vzpomíná, už proto, že celé SDA žilo jako spolek lidí, kteří táhnou za jeden provaz a dokáží nadřadit zájmy pro dobrou věc nad zájmy vlastní, a co se domluvilo to platilo. To už nějaký čas tolik nefunguje.

Jeho motocyklová profesní kariéra sahá od ředitele importu motocyklů Yamaha (do roku 2006), následně strojů Aprilia, Moto Guzzi a Piaggio (do roku 2018) až do současnosti. Jen už tolik nefunkcionaří a stará se hlavně o úspěšný chod společnosti A Spirit, provozovatele kamenného a internetového obchodu Y shop.cz. To ale neznamená, že by se nezajímal o motocyklové dění. Je stále v obraze a velmi aktivní.

Aktuální šedesátka je v jeho případě jen číselný údaj, Vladimír Přibyl je stále plný elánu, věnuje se svému podnikání, cestuje, čile sportuje a překypuje životní vitalitou. Jménem redakce Automakers, ale jistě i mnoha českých motorkářů, přejeme dnešnímu oslavenci, hlavně hodně zdraví, mnoho šťastných kilometrů, a aby mu jeho elán vydržel co nejdéle a mohl si užívat nejen práce a úspěchů, ale i radosti a svých osobních zálib.

Karel Beránek

Vladimír Přibyl

Related Post