Spread the love
Český export vzrostl v dubnu meziročně o 19,7 % na 416,2 mld. Kč. Jedná se o nejvyšší měsíční meziroční nárůst od ledna roku 2023 a dubnová hodnota exportu je nejvyšší za posledních 12 měsíců. Mezi nejvíce rostoucí položky patřily automobily.

Komentář generálního ředitele CzechTrade Radomila Doležala k aktuální statistice zahraničního obchodu:
 
V rámci sektorového pohledu pozorujeme meziroční růst ve většině odvětví. Mezi nejvíce rostoucí položky patřily motorová vozidla, potravinářské výrobky a pryžové a plastové výrobky. Velmi pozitivní je výrazný nárůst exportu u našich hlavních partnerů, s excelentními výsledky u Velké Británie, Španělska a Spojených státu. Výrazný je také meziroční růst exportu do zemí mimo země EU, a to o 39,3 %,“ říká Radomil Doležal a dodává:
 „Českým firmám pomáháme uspět na zahraničních trzích prostřednictvím projektů zaměřených na zvýšení hodnoty produktu, příkladem je akce Design pro business, tentokrát k tématu vlivu AI a moderních technologií na průmyslový design. Zaměřujeme se i na vysoce inovativní a technologické firmy, pro které jsme zorganizovali fintech misi do San Francisca.“
Zdroj: Czech Trade, Simona Vondrová

Related Post