Spread the love

Škodovka letos v zimě přesunula produkci limuzíny Superb z východočeských Kvasin do Bratislavy, kde sjíždí z výrobních pásů v pořadí čtvrtá generace modelu. Automobilka nejdříve na jaře ukázala kombík, na začátku června si v Karlových Varech pronajala hotel Pupp pro mezinárodní novinářskou premiéru krátké karosářské varianty liftback.

Novináři z celé Evropy přijížděli do Puppu po skupinách v průběhu 14 dnů, absolvovali technickou prezentaci a testovací jízdy vedoucí z Varů až na Boží dar v Krušných horách.

Superb má nyní osmihrannou masku chladiče a ostře řezané přední světlomety, které podle výrobce poskytují ještě lepší osvětlení než předchozí generace.

Součástí Matrix LED předních světlometů je nový designový prvek zvaný Crystallinium. Top LED zadní světla mají animované ukazatele směru a funkci Coming/Leaving Home. Celkový design dále vylepšují designové prvky v odstínu Dark Chrome, například logo Škoda na kapotě nebo nápis Škoda na pátých dveřích.

Nabídka pohonných jednotek čítá agregáty s výkony od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k) a zahrnuje i plug-in hybridní verzi s čistě elektrickým dojezdem až 120 km. K tomu nově přibyl motor 1,5 TSI s mild hybridní technologií. Interiér se chlubí multifunkčními otočnými ovladači a softwarem využívajícím umělou inteligenci ChatGPT.

Ve větší míře jsou v nové Superbu také použity udržitelné materiály. Interiér modelu Superb má volně stojící obrazovku infotainmentu s úhlopříčkou až 13“. Volič převodovky se přesunul na sloupek řízení, což pomohlo vytvořit středovou konzoli s čistým designem. Poprvé je v Superbu k dispozici head up displej.

Mezi další novinky patří např. bezdrátové nabíjení mobilního telefonu o výkonu 15 W s odvětráváním nebo ergonomická sedadla šetrná k zádům s deseti pneumaticky ovládanými masážními vaky. Objem zavazadlového prostoru verze liftback činí 645 litrů, což je o 20 litrů více než u předchůdce. Nový Superb Combi pojme až 690 litrů, o 30 litrů více než předchozí generace. A cena? Limuzína startuje na 935 000 korunách.

Přímo před Puppem bylo možné otestovat i Superb z roku 1936. Přijel z depozitu škodováckého muzea.

Erich Handl, Karlovy Vary

Related Post