Spread the love

Hořovický výrobce autoskel Saint-Globain Sekurit slaví 30 let výroby. Generální ředitel společnosti Luis Cacheiro Olleros svolal při této příležitosti české novináře na tiskovou konferenci. PR servis akce zajistil Jakub Benda (na snímku vlevo).

„Hořovický závod vyrostl před 30. lety na zelené louce, zaměstnával 60 lidí a dnes je podnikem, který znají zákazníci po celém světě protože vyrábí ta nejpokročilejší skla. To je výsledek 30. let tvrdé práce všech zaměstnanců, kterým za to patří můj dík. Jsem také rád, že se nám daří získávat a udržet si ty nejlepší odborníky v oboru. Právě díky tomu máme v Česku důvěru celé skupiny Saint-Globain a můžeme vyrábět ty nepokročilejší produkty z našeho portfolia,“ uvedl na tiskovce Olleros.

Jeden a půl milionu skel ročně

Produkce jednoho a půl milionu skel znamená, že čelní sklo každého zhruba dvacátého osobního vozu vyrobeného v Evropě pohází z Hořovic. To se u nás ani moc neví. Výrobky putují nejen do automobilů koncernu Volkswagen, ale i dalším známým výrobcům jako Land/Range Rover, Jaguar a řadě dalších nejen v Evropě, ale i v zámoří. To ale není vše, v Hořovicích se specializují také na výrobu těch nejnáročnějších autoskel, a jsou v nich mimořádně úspěšní.

Absolutní špička

Málo známá je totiž skutečnosti, že na kvalitu a technickou úroveň produktů z Hořovic sází většina nejluxusnějších značek. Speciální skla se zde vyrábějí například pro vozy Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bentley, Rolls-Royce či Maybach. Být dodavatelem pro tyto nejrenomovanější, a také náležitě náročné světové výrobce je určitě nejen velkou výzvou, ale také uznáním vrcholné kvality, kterou zdejší pracovníci dokáží těmto odběratelům nabídnout.

Není sklo, jako sklo

Ve výrobním programu jsou zde kromě „obyčejných“ např. speciální skla pro všechna roční období, tenká skla pro sportovní automobily, akustická skla výrazně snižující průnik vnějších zvuků, skla s různými integrovanými technologiemi, jako jsou antény apod., dvě technologické varianty vyhřívaných skel, skla odrážející nebo absorbující teplo, laminovaná skla zajišťujíc vyšší bezpečnost či skla, v nichž se promítají před řidičem důležité jízdní informace – na průhledovém displeji (HUD) s rozšířenou realitou nejnovější generace.

Nejmodernější technologie

Samotná výroba autoskel představuje v hořovickém závodě Saint-Globain Sekurit unikátní technologický proces, ve kterém jsou ve stále větší míře využívány roboty (těch pracuje v závodě více něž stovka) a díky tomu je prakticky minimalizovaný podíl náročné fyzické práce. Vlastní výroba je plně automatizovaná. I při tak velkém objemu výroby pracuje v jednom z nejmodernějších závodů v Evropě, ve čtyř-směnném provozu celkově jen 650 lidí.

Budoucnost a perspektiva

Hořovický Sekurit si v rámci koncernu za dobu své existence vybudoval pozici technologického premianta, což potvrdil generální ředitel Luis Cacheiro Olleros, když řekl: „Sekurit dlouhodobě vynakládá značné prostředky, aby byl trvale výrobcem skel s nejvyšší přidanou hodnotou na trhu. Už nyní je jasné, že tímto výrobcem budeme i v dalších letech, a to mě velice těší. Náš český závod zůstane mezi těmi, které vyrábí nejpokročilejší produkty“.

Karel Beránek, Hořovice

Related Post