Spread the love

Romantický Hotel Mlýn na Karlštejně a jeho okolí patřily dynamické prezentaci Suzuki Swift šesté (čtvrté globální) generace. Vůz předvedl šéf importu Tomáš Teufl.

Swift je od roku 2004 je označován jako globální model, kterého se za uplynulých 20 let prodalo ve 169 zemích světa přes 9 milionů kusů.

Nová generace navazuje na charakteristické přednosti svých předchůdců a klade ještě větší důraz na komfort, úspornost, zábavu za volantem a bezpečnost. Základní výbava Comfort je podstatně rozšířená – obsahuje nejen kompletní paletu bezpečnostních a asistenčních systémů, ale také parkovací kameru a senzory nebo bezklíčové odemykání a startování, které bylo dosud vyhrazeno jen pro nejvyšší výbavu.

Vyšší verze Premium a Elegance pak přidávají položky, které nejsou v segmentu B běžné: zatmavená okna, dvojici USB portů, elektrické stahování zadních oken, stropní madla vpředu i vzadu nebo elektricky sklopná zpětná zrcátka.

Nový design exteriéru a interiéru

Nový Swift si zachoval charakteristické rysy svých předchůdců. Leskle černá maska chladiče a diodový pás denního svícení ve tvaru L navazují na výrazný podélný prolis, který obepíná celou karoserii. Vystouplé lemy blatníků ještě více zdůrazňují tyto stylové prvky.

Z bočního pohledu zaujmou svalnaté proporce podtrhující plovoucí střechu „vznášející se“ nad černými sloupky karoserie.

Trojrozměrná grafika koncových světel a široký nárazník zasahující do boků dodávají novému Swiftu ze zadního pohledu robustní a hravý vzhled. Paleta laků karoserie se u nového Swiftu skládá z devíti jednobarevných a čtyř dvoubarevných možností včetně nových odstínů modré Frontier Blue Pearl Metallic a žluté Cool Yellow Metalic.

Interiér vozu je vybavený ergonomicky laděnými detaily zlepšujícími zážitek z jízdy. Uspořádání palubní desky připomíná kokpit, který se důsledně zaměřuje na řidiče.

Motorizace

Nový motor Z12E 1,2 l s 12V mild-hybridním systémem dosahuje v tepelné účinnosti až 40 procent (při spalování paliva natural 95) vedoucí ke snížení spotřeby. K dalším zajímavým vlastnostem nového motoru patří snížení hmotnosti, snížení emisí a zvýšení točivého momentu v nízkých otáčkách, které přináší živější reakce v nízkých otáčkách a vyšší výkon napříč celým spektrem otáček.

Motor je spojený s mild-hybridním systémem SHVS, který pomocí generátoru mění při zpomalování kinetickou energii vozu na elektřinu, kterou ukládá v lithium-iontové baterii. Takto uchovanou energii pak využívá při zrychlování. Pětistupňová manuální převodovka má nové odstupňování převodů, které bylo upraveno s ohledem na parametry nového motoru.

Ceny

Ceník nového Swiftu začíná na částce 389.900 v provedení Comfort. Premium začíná na sumě 415 900 Kč a nejvyšší výbava Elegance je od 440 900 Kč.

Balíky výbav jsou pevně stanovené, připlácí se pouze 11 000 za metalízu nebo 19 000 za dvoubarevné provedení.

Bohumil Brejžek, Karlštejn

Related Post