Spread the love

Po sedmi letech se Polská rally (27.–30. června 2024) vrací do FIA Mistrovství světa v rally (WRC). Na rychlých šotolinových rychlostních zkouškách v oblasti Mikołajki, přímo v srdci Mazurské jezerní oblasti na severu země, bude několik posádek Škoda bojovat o nejvyšší příčky kategorie WRC2.

Škoda Motorsport má na poslední Polskou rally, která byla součástí kalendáře WRC, dobré vzpomínky: Ole Christian Veiby/Stig Rune Skjærmoen, jedoucí v roce 2017 za zákaznický tým Printsport, zvítězili v kategorii WRC2, následovala je posádka Škoda Motorsport Pontus Tidemand/Jonas Andersson. Andersson se vrací do akce, letos jako spolujezdec Guse Greensmithe ve voze Škoda Fabia RS Rally2 provozovaném týmem Toksport WRT.

Britskošvédská dvojice usiluje o své druhé vítězství v kategorii WRC2 v rámci letošní sezóny, Greensmith je v celkovém pořadí kategorie WRC2 na devátém místě.

Další posádkou týmu Toksport WRT s nadějí na dobrý výsledek jsou Švéd Oliver Solberg s britským spolujezdcem Elliottem Edmondsonem. Posádka vozu Škoda Fabia RS Rally2 si užila důkladnou přípravu na rychlé šotolinové cesty Polské rally: do Mikołajki cestuje po svém vítězství na skandinávské Royal Rally, která byla podobně rychlou šotolinovou soutěží, ovšem konanou v rámci FIA Mistrovství Evropy v rally. „V podstatě pro všechny posádky kategorie WRC2 jsou rychlostní zkoušky Polské rally nové. Měly by to tedy být vyrovnané podmínky.

Každopádně budu útočit a pojedu pro maximum mistrovských bodů,“ slibuje 22letý Solberg, který v letošní sezóně už jednu rally ve WRC2 vyhrál a aktuálně mu patří třetí místo v celkovém pořadí této kategorie. Jeho šance na vylepšení pozice v průběžném pořadí jsou dobré: aktuálně vedoucí muž celkového pořadí Yohan Rossel a druhý Jan Solans totiž Polskou
rally nenominovali jako jeden ze sedmi bodovaných podniků.

Z 23 posádek přihlášených do kategorie WRC2 pouze šest nestartuje s vozem Škoda Fabia ve specifikaci Rally2. Věrni české značce si posádky Josh McErlean/James Fulton z irského týmu Toksport WRT a Lauri Joona/Janni Hussi z finského týmu TGS Worldwide daly za cíl obsadit v kategorii WRC2 čelní příčky. Totéž platí pro místní hrdiny Kajetana Kajetanowicze/Macieje Szczepaniaka (RaceSeven) a Mikołaje Marczyka/Szymona Gospodarczyka.

Polská rally nabídne 19 rychlostních zkoušek o celkové délce 304,10 kilometru, které se pojedou na písčitých cestách v krajině Mazurské jezerní oblasti, oblíbené rekreační oblasti na severu Polska. Akce odstartuje v hostitelském městě Mikołajki ve čtvrtek (27. června 2024, 17:00 hodin) slavnostním startem. Cíl je naplánován na neděli (30. června 2024, 15:15 hodin).

Zdroj: Motorsports.cz

Related Post