Spread the love

Letošní poptávka po sdílených autech u prvního českého carsharingu Autonapůl ve všech parametrech výrazně překračuje doposud nejsilnější, ještě předcovidový rok 2019. Celorepublikově narostl počet aktivních uživatelů o 31 %, největšími tahouny jsou brněnští klienti, těch přibylo 43 %.

Vyšší je také množství ujetých kilometrů, meziročně za leden až květen stouplo o celorepublikově o 27 %, od dubna trhá historické rekordy a červen se do této řady dle všech odhadů brzy přidá. Výrazně vyšší je poptávka po sdílených autech na letní měsíce, carsharingová společnost proto na léto dále posiluje brněnskou flotilu.

„Rostoucí počet uživatelů carsharingu i množství ujetých kilometrů připisujeme obecně většímu zájmu o udržitelnou mobilitu ve společnosti. V celorepublikovém kontextu nadprůměrný růst počtu našich sdílníků v Brně připisuji také tomu, že se z jihomoravské metropole v posledních měsících stáhli naši hlavní konkurenti. I díky tomu predikční křivka vytížení naší flotily na dovolenkovou sezónu naznačuje výrazně vyšší využití sdílených vozidel než například loni. Abychom stávající i nové sdílníky efektivně uspokojili, zrychlili jsme dodávky dalších aut k posílení naší brněnské flotily,“ popisuje aktuální situaci v prvním českém carsharingu Autonapůl jeho ředitel Michal Šimoník.

V závěru loňského roku ukončil činnost brněnský AJO carsharing, chvíli předtím se z Brna stáhl i Anytime carsharing. Aktuálně z nabídky společnosti Car4way také zmizela možnost krátkodobých výpůjček v Brně. Podle Autonapůl teď před sezónou hledají jejich bývalí klienti jiné řešení svých dopravních potřeb, což dále zvyšuje poptávku po carsharingu.

Výhodou naopak je, že proti konkurenčním systémům si v Autonapůl klient může vybraný vůz rezervovat i v předstihu, například na plánovanou letní dovolenou až v srpnu či září, ale i na podzimní nebo vánoční cestování. Posílení flotily alespoň o jednotky aut Autonapůl sdílníkům nabídne už od prvních dnů července 2024.

Related Post