Spread the love

Z výrobní linky továrny BMW Group v Lipsku sjelo první BMW řady 1 nové generace. První kus je v bílé barvě Alpine White pro zákazníka v Německu. Lipsko denně vyrobí až 500 vozidel.

V kombinaci s modely BMW řady 2 Gran Coupé, BMW řady 2 Active Tourer a MINI Countryman tak denní produkce lipské továrny BMW Group dosahuje až 1300 vozů. Nové BMW řady 1 bude na trh uvedeno v říjnu 2024.

Nové BMW řady 1 představuje začátek nové kapitoly téměř 20letého účinkování BMW v segmentu kompaktních vozů. Výroba tohoto modelu byla v továrně v Lipsku zahájena třídveřovou variantou v roce 2007. Od té doby jich zdejší továrna v různých variantách vyprodukovala více než 1,3 milionu. Ke konci června 2024 bylo zákazníkům dodáno téměř 443 000 vozů BMW řady 1 třetí generace. „Nové BMW řady 1 bude i nadále klíčovým modelem pro udržení vysokého vytížení kapacit zde v továrně v Lipsku,“ uvedla Petra Peterhänselová, ředitelka závodu.

Modernizace závodu za účelem zvýšení kapacity

Od roku 2018 prochází továrna BMW Group v Lipsku systematickou modernizací. Nyní může vyrábět až 350 000 vozů ročně, což je o 100 000 více než v minulosti. V současné době produkuje čtyři modely se třemi různými typy pohonu dvou různých značek – všechny na jedné výrobní lince. V listopadu 2023 výrobu rozšířil model MINI Countryman. Jeho produkce se v průběhu letošního roku zvýší na 500 kusů denně, a to vedle dalších přibližně 800 vozů BMW.

Zvýšení objemu výroby zajišťuje stávající pracovní místa a zároveň vytváří nová. Jen do výroby automobilů se zapojí dalších 900 lidí, do konce roku 2024 bude závod v Lipsku zaměstnávat přibližně 7000 lidí.

Design a nové portfolio pohonů

Přední část vozu je nápadně nízká a umístěna blíže k silnici než u předchůdce, což signalizuje, že více než kdy jindy je tento vůz zaměřen na sportovní radost z jízdy. Široká, dopředu skloněná maska ve tvaru ledvinek se vyznačuje inovativním uspořádáním svislých a šikmých lamel. LED světlomety jsou součástí standardní výbavy a dodávají vozu charakteristickou „čtyřokou“ tvář.

Výrazný zadní nárazník se svisle orientovanými odrazkami, dvoudílnými zadními světly a černou vložkou difuzoru dodává zadní části na mohutnosti. V interiéru je nové BMW řady 1 nyní standardně zcela bez kůže. Přepracovaná palubní deska je vybavena BMW Prohnutým displejem. Na přání dodávaný M sportovní paket umocňuje ještě dynamičtější vzhled vozu, stejně jako speciální výbava M Sport Design, která bude v Evropě k dispozici již od uvedení na trh.

Kontrastní střecha – poprvé v BMW řady 1

Karoserie nového BMW řady 1 je k dispozici ve dvou nemetalických a sedmi metalických lacích. V nabídce budou rovněž laky BMW Individual a široká škála speciálních laků BMW Individual.

Nové BMW řady 1 je také prvním BMW, které je volitelně nabízeno s kontrastním lakováním střechy v leskle černém provedení. Stejně jako v případě MINI Countryman bude střecha lakována v továrně v Lipsku novým lakovacím postupem, který je šetrnější ke zdrojům. Tato metoda, známá jako lakování bez rozstřiku, se v současné době nově zavádí a funguje bez vytváření mlhy z přebytečné barvy, jež vzniká při obvyklém způsobu nanášení laku.

Nové BMW řady 1 bude uvedeno na trh 5. října. Největšími trhy pro řadu 1 prozatím bylo Německo a Evropa, a z ní zejména Velká Británie a Itálie.

Related Post