Spread the love

Průmyslová výroba v České republice poklesla i v květnu, v reálném vyjádření došlo k meziměsíčnímu poklesu o 2,2 %, v meziročním srovnání jde o pokles o 3,2 %. „Náš odhad byl mezi analytiky nejblíže a reflektoval zejména propad v automobilovém průmyslu a stále slabou poptávku,“ uvedla Raiffeisenbank.

Pohledem na jednotlivá odvětví je zřejmé, že za celkovým propadem stojí zejména automobilový průmysl, kde došlo k meziročnímu poklesu ve výši 7 %, což výkon průmyslu jako celku snížilo o 1,41 p.b. Je však nutné poznamenat, že za opticky horším výsledkem zde stojí i vysoká srovnávací základna minulého roku, přičemž za celé období leden-květen je automotive meziročně jen o 0,5 % horší.

V případě výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení je květnový pokles také významný (-25,4 % r/r), což celý průmysl snížilo o 0,54 p.b., kumulativně od začátku roku přitom tato oblast stále hlásí meziroční zvýšení o 2,7 %. K propadům však došlo i v dalších oblastech, zejména jde o výrobu strojů a zařízení, která je meziročně nižší o 16,6 % a celkový průmysl ponížila o 1,38 p.b.

Naopak pozitivně se projevila výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde došlo k růstu o 7 % r/r, což do celkového rozkladu vývoje průmyslu přispělo ve výši 0,46 p.b. Rovněž se dařilo výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (+8,6 % r/r), a to navzdory pasivnímu saldu této položky v bilanci zahraničního obchodu.

Zvýšila se také výroba potravinářských výrobků (+4,4 % r/r) a letos poprvé došlo ke zlepšení v těžařství, když odvětví těžby a dobývání mírně porostlo o 0,3 % r/r, ačkoli kumulativní výkon od začátku roku je stále o více než 10 % meziročně horší.

Optimismus dává růst zakázek v automotive

Z pohledu nových zakázek jsou vyhlídky na zlepšení omezené, když poptávka zůstává utlumená a meziročně se zvýšila jen o 0,8 %. Určitou dávku optimismu však nabízí opět automobilový průmysl, kde dochází k růstu nových zakázek o 3,5 % r/r, v případě výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení jde o meziroční růst ve výši 4 %. Další růst by mohl pokračovat i ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, kde zakázky v květnu rostly dokonce tempem 24,8 % r/r. Vysoké tempo růstu opět vykázala poptávka ve farmaceutickém průmyslu prostřednictvím výroby základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (+6 % r/r) a výroba chemických látek a chemických přípravků (+9,7 % r/r). K výrazným poklesům poptávky však dále dochází v hutnictví a slévárenství, když výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství hlásí meziroční pokles zakázek o 8,5 %, přičemž saldo zahraničního obchodu je v této oblasti negativní.

Oslabení průmyslu se projevuje i na trhu práce, když opět dochází ke snížení zaměstnanosti v průmyslu o 2 % r/r. Měsíční mzdy v průmyslu však v průměru nadále rostou (+7,9 % r/r).

Průmyslový sektor se nadále potýká s problémy, pokračující útlum v hutnictví a slévárenství tentokrát nevyvážil ani automobilový průmysl, na což upozorňoval i náš odhad květnového výsledku. Negativně se navíc projevuje i horší, než očekává situace v zahraničí, když v květnu nečekaně oslabil i průmysl v Německu. Mnoho optimismu nedodávají ani předstihové ukazatele, a tak oživení v průmyslu zřejmě bude trvat déle, než jsme očekávali.

Autor: Vít Mikušek, analytik RB

 

Related Post