Spread the love

Prodejem 4 672 osobních a užitkových vozů se český Renault dokázal v pololetí posunout na 7. příčku domácí ligy (nárůst o 16,7 % ), jako nejúspěšnější francouzský výrobce. Které modely letos bodovaly a co ještě přijde k dealerům? Byznys komentuje šéf importu značky Zdeněk Grunt.

V nabídce značky Renault je aktuálně deset osobních modelů od malého modelu Clio až po devítimístné velkoprostorové typy Trafic v kategorii velkých osobních MPV.

Z  modelového mixu slaví největší prodejní úspěchy na českém trhu crossover Captur, kterého se v prvním pololetí prodalo 794 kusů, což mu vyneslo 5. místo v segmentu B SUV s meziročním nárůstem prodejů o 55 %. Zároveň téměř 70 % klientů jsou soukromé osoby.

Nový Captur měl letos premiéru v Občanské plovárně

Dalším úspěšným modelem je Clio, loni prošel výrazným faceliftem. Udržel si objemy na obdobné úrovni jako loni (673 kusů za první pololetí letošního roku vs 643 kusů loni), a to i přesto, že segment městských vozů výrazně klesl.

Clio se umístilo celkově na 6. místě v segmentu městských vozů. Rostoucí zájem je také o model Austral (meziroční nárůst o 72 %).

Český Renault leaderem na trhu LCV

Český trh lehkých užitkových automobilů prožívá v posledních třech letech mimořádný rozmach. Přitom skutečně významnou roli v něm hraje značka Renault, která už více než tři roky vládne této kategorii.

Své vítězství z let 2021 až 2023 si značka Renault zopakovala i za první pololetí letošního roku s rekordním výsledkem 2 057 prodaných vozů a rekordním tržním podílem 16,96 %. Zároveň meziročně došlo k nárůstu registrovaných vozel o 16,5 %.

Nejprodávanější u značky Renault je i letos model Master, jehož prodej dosáhl 1 253 kusů. Zároveň se jedná o nejprodávanější lehký užitkový vůz v České republice napříč kategoriemi. Následuje Express 228 kusů, dále Trafic se 120 vozy a Kangoo Van / Kangoo Van E-Tech 100% elektrický připsal na konto prodejů 80 kusů.

Model Master je nejprodávanější dodávkou jak ve svém segmentu tak i na trhu LCV. V oblasti přestaveb si Renault taktéž drží první pozici (bez Iveco).

Výrobní řada E-Tech

Aktivity společnosti Renault postupně, ale důsledně směřují k úplnému přechodu na pohony s nulovými emisemi. V současné době zahrnuje portfolio značky jak 100% elektrické, tak hybridní vozy. Renault je na třetím místě v Evropě na trhu elektrifikovaných modelů.

Scenic E-Tech elektrický, evropské auto roku 2024, je v těchto týdnech uváděn na náš trh. Zároveň jsou dodávána první klientská vozidla. O tento vůz je rostoucí zájem i v rámci nového národního dotačního programu.

Na straně vozů s hybridním pohonem je situace následující:

– U modelu nový Captur se začíná prosazovat elektrifikovaný pohon E-Tech full hybrid. Podíl motorizace činí v prvních týdnech uvedení tohoto modelu necelých 20 %.

– Model Arkana vykazuje stabilně vysoký podíl  61, 6% full hybridní motorizace.

– U modelu Austral dosahuje podíl full hybridní motorizace dvě pětiny registrovaných vozidel v uplynulém období.

– Model Espace, který je nabízen ve sto procentech ve fulll hybridní motorizaci a to v 5 nebo 7 místné variantě. Za uplynulé období byl podíl 7 místné varianty 58,8 %.

Renault škálu elektrických a hybridních vozidel. Včetně plně elektrického modelu Megane E-Tech 100% elektrický, Kangoo E-Tech 100% elektrický a Scenic E-Tech elektrický a také hybridních vozů: Clio E-Tech full hybrid, Captur E-Tech full hybrid, Arkana E-Tech full hybrid, Austral E-Tech full hybrid, Espace E-Tech full hybrid.

Novinky na českém trhu do konce letošního roku

Letošní rok je pro Renault historickým rokem, pokud jde o množství uvedení nových modelů.

Elektrický Scenic E-Tech, který získal ocenění CAR OF THE YEAR 2024, byl představen na na jaře letošního roku. Městský crossover Captur je veřejnosti představen v těchto dnech.

Nový přírůstek do rodiny a reprezentant nejvyššího segmentu, model Rafale E-Tech hybrid se představí v létě, a poté,  s novou motorizací E-Tech 4×4 300 k do konce roku. Tento model odkazuje na úspěšnou historii značky Renault v leteckém průmyslu ve 30. letech minulého století.

Renault Symbioz

Renault očekává další novinky, které uvede ještě do konce letošního roku:

  • Megane GrandCoupe, zákazníky vysoce oceňovaný model míří znovu na český trh, aby podpořil nabídku značky Renault v segmentu C a posílil tak její postavení na trhu
  • Nový crossover v segmentu C s názvem Symbioz se na českém trhu představí na podzim letošního roku. Na začátku bude Symbioz k dispozici s pohonem E-Tech full hybrid, který bude v roce 2025 doplněn dalšími motorizacemi.
  • Ke konci roku budou otevřeny objednávky na očekávanou ikonu – model R5

Zásadní událostí roku v segmentu užitkových vozů bude uvedení nové modelové generace modelu Master. Zákazníci v ČR si budou moci objednat tuto novou generaci populární dodávky během léta.  Další novinkou, jenž přijde v tomto roce, je přechod modelů Kangoo a Trafic do nové identity po vzoru osobních vozů. Konkrétně u modelu Kangoo Van se pak nabídka rozšíří i o novou verzi „dvoukabina“ (v provedení až pro 5 osob) na prodloužené verzi L2.

Komentář šéfa importu:

 « S výsledky letošního prvního pololetí jsme spokojeni protože se nám podařilo s přehledem obhájit první místi v prodejích lehkých užitkových vozů a současně se nám podařilo navýšit významně naše prodeje modelů osobních. Tím ale ofenziva nekončí ale právě naopak . Letošní rok je pro značku Renault velice významný, protože během velice krátkého období zásadním způsobem rozšiřujeme a modernizujeme modelovou řadu. A to pokud se jedná o osobní i užitkové vozy.

Pokud jde o osobní vozy představili jsme letos nové Kangoo v osobní verzi a to i v prodloužené verzi, které je ideální pro podnikání i rodinné využití, na jaře jsme představili jsme zcela nový Renault Scénic, který získal titul evropského auta roku 2014 , před několika dny pak nový Captur- zcela přepracovaný model, který nabízí nové technologie a nově nabízíme Clio s automatickou převodovkou. V nejbližších dnech pak představíme zcela nový model Rafale, kterým se vracíme do segmentu D s nabídkou sportovního Crossoweru s pohonem dosahujícím výkon až 300 k a možností pohonu 4×4. Pro rodiny a podnikatele dále v září představíme další absolutní novinku – nový model Renault Symbioz.  V závěru roku nebo na počátku roku příštího nás pak čeká uvedení modelu Renault 5 – nového elektrického vozu, který přímo velice zdařilým způsobem vychází z ikonického modelu značky.

Pokud jde o vozy užitkové i zde jsme tento rok ve znamení rozšíření modelové nabídky a příchodu nových modelů. Počátkem roku jsme rozšířili nabídku malých dodávek  modelem Kangoo v prodloužené verzi a doslova před pár dny jsme novinářům představili zcela nový model našeho bestselleru – modelu Renault Master a to zatím ve verzi furgon. Ostatní verze budou uvedeny postupně a souběžně uvedeme kompletní nabídku přestaveb centrálních ( přímo z výroby ) tak lokálních, které připravujeme s našimi předními přestavci », uvedl Zdeněk Grunt, generální ředitel Renault Česká republika.

Zdroj: Renault ČR, Video z akce Captur: Luděk Kortus

Zatím poslední premiérou byla prezentace Renaultu Rafale

Related Post