Spread the love

Americký producent čipů onsemi, který má továrnu v Rožnově pod Radhoštěm, podepsal smlouvu s Volkswagen Group a stane se hlavním dodavatelem kompletního výkonového systému do trakčních střídačů nové generace pro vozy koncernu na platformě SSP (Scalable Systems Platform).

Integrovaný modul na bázi karbidu křemíku je díky škálovatelnosti použitelný v trakčních střídačích o vysokém i nízkém výkonu a najde tak uplatnění ve vozidlech všech kategorií.

„Díky systému, který zahrnuje celou výkonovou montážní podskupinu, nabízíme Volkswagen Group kompletní řešení v podobě jediné, zjednodušené modulární a škálovatelné platformy, která maximalizuje účinnost a výkonnost napříč jejich portfoliem vozidel,“ uvedl Hassane El-Khoury, generální ředitel a předseda správní rady společnosti onsemi. „Výkonové parametry a funkcionalitu modulu lze díky tomuto inovativnímu přístupu uzpůsobit jednotlivým modelům vozidel, přičemž výkonnost neklesá a náklady se snižují.“

Základem výkonového řešení společnosti onsemi jsou polovodiče MOSFET řady EliteSiC M3e, díky nimž systém v menším balení zvládá vyšší výkony, což vede k výrazně nižším ztrátám energie.

Další zvýšení účinnosti vyplývá z efektivního odvádění tepla z polovodičů pomocí chladicího kanálu, ke kterému jsou připevněny tři polomůstkové moduly. Výsledkem je vyšší výkonnost, zlepšená regulace tepla a nárůst účinnosti, což v praxi znamená prodloužení dojezdu na jedno nabití. Díky tomuto integrovanému řešení může Volkswagen Group v budoucnu snadno přecházet na novější platformy EliteSiC a zůstat tak v čele vývoje elektromobilů.

„Velice nás těší, že se společnost onsemi stala strategickým dodavatelem výkonového systému do prvních trakčních střídačů na platformě SSP. Přesvědčila nás výraznou vertikální integrací dodavatelského řetězce od zpracování suroviny až po montáž systému,“ uvedl Dirk Große-Loheide, člen skupiny pro nákup rozšířeného výkonného výboru a člen představenstva značky Volkswagen zodpovědný za nákup.

„Kromě vertikální integrace disponuje onsemi odolným dodavatelským řetězcem, kdy je výroba polovodičových SiC komponent zajištěna na různých místech v Asii, Evropě a Spojených státech. Navíc nám onsemi bude dodávat vždy ty nejmodernější karbidové technologie, abychom zůstávali konkurenceschopní,“ dodává Till von Bothmer, senior viceprezident skupiny VW pro nákup pohonných jednotek.

Výroba elektromobilu v koncernu VW

Volkswagen Group bude rovněž profitovat z toho, že se onsemi chystá investovat do rozšíření výroby z karbidu křemíku v České republice. Záměrem investice je vybudování závodu, který na území Evropy zajistí kompletní výrobu výkonového systému do trakčních střídačů. Zkrácení vzdáleností by posílilo dodavatelský řetězec německého koncernu, usnadnilo logistiku a umožnilo rychlejší začlenění karbidových komponent do výroby elektromobilů.

Zdroj: onsemi

 

Related Post