Spread the love

Zvýšení zájmu o pronájem průmyslových prostor v České republice registruje ve druhém čtvrtletí letošního roku realitně-konzultantská společnost 108 REAL ESTATE.

Oživení, vyjádřené zhruba 357 000 m2 pronajatých skladů a výrobních ploch, však bylo patrné jen ve vybraných regionech. Týkalo se ve větší míře výrobních firem nebo společností navázaných na oblast automotive. Ta se po delší době nejistoty vzepjala k vysokému výkonu. Už za 1. pololetí 2024 vyprodukovaly automobilky v Česku 774 310 vozů, což je nejvíce v novodobé historii. Konjunktura je pak synergicky patrná rovněž v navázaných odvětvích – výrobě i spedici.

Podle 108 REAL ESTATE se trh průmyslových prostor nadále nachází v obezřetné a racionální fázi. Děje se tak i přes posilování automobilového a výrobního segmentu a ohlášení klíčových investic, jako je expanze Onsemi ve Zlínském kraji. Příčinu lze hledat například v rostoucí neobsazenosti: ta mezikvartálně stoupla o polovinu na aktuálních 3,9 %, bez započítání projektů ve stavu shell & core. V důsledku toho nadále klesá nájemné, avšak i zde platí regionální rozdíly.

Podobně rychlé zotavení poptávky, které nastalo mezi první a druhým čtvrtletím letošního roku, nečekali ani odborníci na trh průmyslových prostor. Dokládá jednoznačnou provázanost logistiky i výroby s náladou ve společnosti a ochotou lidí (nejen v ČR) utrácet: v segmentu průmyslových prostor se to projeví hned po maloobchodu.

Pozitivní očekávaní potvrzuje i skutečnost, že v posledních měsících do Česka zamířili developeři, kteří zde dosud nepůsobili. Ti stávající rozšiřují svá portfolia o akvizice nebo nový development. „Jmenoval bych například plánované projekty společnosti 7R. Svůj podíl zvyšují již aktivní developeři GARBE nebo Logicor. Česko je zemí, kde se potkávají všichni významní developeři Evropy s velkými lokálními hráči,“ konstatuje Jakub Holec, ředitel 108 REAL ESTATE.

Zvýšená poptávka je patrná i během léta. Do realizovaných pronájmů se však propisuje jen částečně, protože velmi důležité jsou stále podnájmy industriálních prostor.

„Developeři na to reagují posunem výstavby v čase, není tlak na dokončování nových projektů. Proto bylo ve druhém čtvrtletí dokončeno pouhých 75 000 m² nových prostor. I tak však celková plocha průmyslových prostor k pronájmu dosáhla 12,14 milionů m2. Ve fázi pokročilé přípravy nebo realizace je dalších 977 tisíc čtverečních metrů,“ doplňuje výsledky 2. kvartálu Matěj Indra, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí ve 108 REAL ESTATE.

Ve stavu shell & core se ke konci června nacházely stavby s plochou kolem 415 000 m2. Většina však zatím bez zajištěného nájemce – ti však mohou těžit z předpřipravených prostor, což se týká rovněž velkých poptávek. Takový stav na tuzemském trhu několik let nepanoval.

Aktivní přístup k nájemcům mají i developeři a vlastníci dokončených budov nebo staveb těsně před finalizací. Vyšší míra pobídek, která začala být patrná už na sklonku loňského roku, trvá nadále. Obvykle ji lze vyjádřit poměrem jeden rok nájemní smlouvy a jednomu měsíci nájemních prázdnin. Pronajímatelé jsou benevolentnější také v případě flexibilnějších podmínek, včetně možností zmíněných podnájmů.

I přes plány nových developerských společností bude objem nově zahájených průmyslových staveb klesat. Vhodné pozemky pro další rozvoj bude stále složitější najít a s přibývajícím počtem projektů a rostoucí neobsazeností dojde časem ke zpomalení tempa nové výstavby. Velkou příležitostí však zůstanou brownfieldy. Další důvod popisuje Michal Bílý, vedoucí oddělení průzkumu trhu ve 108 REAL ESTATE: „Jsou patrné velké regionální rozdíly v poptávce, nabídce i výši nájmů. Vidíme velké množství volných a nově vznikajících ploch u německých hranic a pak v Ostravě. V Praze a okolí je stále převis poptávky.“

Nejvyšší dosahované měsíční nájemné v širší Praze, což je oblast, o kterou je zpravidla nejvyšší zájem, dosáhlo 7,50 EUR za m2. Mezi čtvrtletími tak došlo k lehkému poklesu, obdobně jako v dalších regionech: konkrétně v Královéhradeckém kraji, Jihomoravském kraji či na Vysočině. V ostatních částech Česka zůstaly ceny v zásadě stejné. Průměrné nájemné za čtvereční metr zůstává 6 EUR s tím, že celorepublikový průměr klesl oproti prvnímu čtvrtletí o tři centy. Nejvyššího nájemného za m2 bylo v průměru dosaženo v loňském prvním čtvrtletí, kdy cena za metr čtvereční vystoupala k 6,15 EUR.

Related Post