Spread the love

Výrobce automobilového osvětlení ZKW, který provozuje závod v Klášterci nad Ohří, chce dosáhnout nulových emisí do roku 2038 a již v roce 2025 dekarbonizovat celý výrobní proces.

„V roce 2023 dosáhla skupina rekordních tržeb ve výši přibližně 1,5 miliardy eur. Udržitelně ziskový růst ale vyžaduje odpovědné kroky. S naší strategií udržitelnosti zaujímáme důsledný přístup a přebíráme odpovědnost za lidi a životní prostředí,“ říká Dr. Wilhelm Steger, generální ředitel skupiny ZKW.

Aktuální zpráva o udržitelnosti skupiny ZKW ukazuje cíle a výsledky v nejdůležitějších oblastech její činnosti. V oblasti ochrany klimatu se společnost zaměřuje na energeticky účinné výrobní procesy a na využívání obnovitelných zdrojů energie v rámci svých závodů a v navazujícím hodnotovém řetězci. Za účelem snížení spotřeby zdrojů ve výrobě tak stále více využívá udržitelné suroviny a staví na principech oběhového hospodářství.

Společnost také nabízí svým zaměstnancům zdravé a bezpečné pracovní prostředí. Z toho důvodu aktivně podporuje školení a další formy vzdělávání, dbá na spravedlivé pracovní podmínky a podporuje sociální a ekologické projekty.

Za svůj závazek získala skupina ZKW nedávno certifikát systému environmentálního managementu ISO 14001:2015 od společnosti Quality Austria. „Udržitelná činnost pro nás byla vždy důležitá. Souvisí to s naším cílem zvýšit prostřednictvím našich výrobků bezpečnost mobility a zajistit tak větší bezpečí na silnicích,” vysvětluje Dr. Wilhelm Steger, generální ředitel skupiny ZKW.

Méně emisí díky energeticky efektivní výrobě

Cílem je vyvíjet a vyrábět výrobky efektivněji a udržitelněji. Společnost ZKW například používá energeticky účinné výrobní stroje, které snižují emise CO2. Od roku 2022 je výroba v závodech Wieselburg, Wiener Neustadt a Dalian poháněna výhradně ekologickou elektřinou, od roku 2023 pak na tyto trendy navázalo 50 % výroby v Mexiku a na Slovensku. Závod na Slovensku byl postaven s využitím mimořádně energeticky účinných a ekologicky šetrných stavebních metod, vysoké standardy udržitelnosti byly zavedeny také při rozšiřování závodu v Mexiku v roce 2023.

Do roku 2025 se už má ve všech výrobních závodech používat pouze zelená elektřina. V létě 2023 byl v čínském závodě v Dalianu uveden do provozu první fotovoltaický systém, který by měl pokrýt přibližně osm procent roční spotřeby elektřiny a zabrání tak potenciálním emisím CO2 ve výši až 2 250 tun.

V oblasti nakládání s odpady se ve Wieselburgu podařilo snížit objem zbytkového odpadu, a to díky zprovoznění lisů na třídění odpadu podle druhů. V Dalianu se díky inovativním opatřením podařilo snížit množství odpadu z lepidel. V závodě Silao bylo optimalizováno nakládání s odpadem díky třídění přímo v místě výroby a prodeji kovových komponentů.

„Flexibilní a moderní výrobní závody umožňují zákaznicky orientovaný sortiment výrobků a technologií na nejvyšší úrovni kvality, který zohledňuje i příslušné aspekty ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce,” říká Dr. Steger.

Výzkum a vývoj pro udržitelnou budoucnost

Klíčovou součástí strategie je neustálý výzkum a následný vývoj osvětlovacích systémů s cílem dosažení udržitelných konečných produktů. Budoucí vývoj je průběžně prezentován na setkáních se zákazníky, technických výstavách a veletrzích a na základě zpětné vazby jsou strategie neustále upravovány.

Velký důraz je kladen především na výzkum plastů, které patří mezi nejdůležitější materiály ve výrobě společnosti ZKW. Od roku 2022 provádí společnost intenzivní výzkum alternativních řešení ve všech kategoriích výrobků. Výzkumné projekty jako je „SustMat4carLight” mají umožnit výrazné úspory CO2 – například díky většímu využití recyklátů a biogenních a smíšených surovin.

V dalším výzkumném projektu společnost zkoumá biologicky rozložitelné substráty, které lze použít jako základ pro desky s plošnými spoji. To by mělo umožnit snížení emisí CO2 až o 60 %. „Podporujeme inovace pomocí iniciativ pro ekologickou elektroniku a díky vývoji efektivních výrobkových modulů a výzkumu udržitelnějších materiálů v dodavatelském řetězci,” říká Dr. Steger.

Zaměření na zaměstnance

V pobočkách skupiny ZKW v Rakousku, České republice, na Slovensku, v Indii, Číně, USA a Mexiku pracuje přibližně 10 000 zaměstnanců. Cílená opatření v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (včetně certifikace ISO 45001:2018, školení, ochranných pomůcek, bezpečnostních bulletinů, veřejných displejů a aplikace myZKW) snížila od roku 2017 počet pracovních úrazů o 71 %.

Ve společnosti ZKW se všichni zaměstnanci dále vzdělávají podle zaměření své práce v našem vlastním Kompetenčním vzdělávacím centru, kde se věnujeme všem – od učňů až po manažery. Politika práce z domova také umožňuje zaměstnancům pracovat z domova, a to až osm dní v měsíci. Společnost ZKW se dále stará i o pohodu svých zaměstnanců, a to prostřednictvím podnikových restaurací téměř na všech pracovištích, fitness center a preventivních programů a jeslí.

Diverzita jako konkurenční výhoda

Diverzita je ve společnosti ZKW vnímána jako výhoda a investice do budoucnosti. Jako globální zaměstnavatel sdružuje společnost pod jednou firemní střechou 54 národností, z toho více než 14 v rakouském ústředí. Strategie diverzity společnosti ZKW se soustředí na pětibodový plán, jehož cílem je zvýšit povědomí o diverzitě a inkluzi, ženách ve vedení, osobách se zdravotním postižením, mezikulturní diverzitě a rovnováze mezi pracovním a soukromým životem.

„Úcta k našim zaměstnancům a zákazníkům je středobodem všeho, co děláme. Jsme si vědomi své společenské odpovědnosti a bereme ji vážně,” říká Dr. Steger.

Zdroj: ZKW

 

Related Post