Spread the love

Domácí mistrovství v Eco Rally pro vozy s alternativním pohonem mělo o víkendu na programu už čtvrtý letošní podnik. Byla jím premiérová Eco Rallye Beskydy se startem i cílem v Čeladné.

Náročné tratě beskydskými kopci včetně nočních úseků absolvovalo 15 posádek. Jan Říha a Michal Opluštil z DS e-rally teamu s vozem DS 3 E-Tense vybojovali bod za desáté místo.

Nový díl šampionátu začal v pátek zostra pěti nočními měřenými úseky, na kterých zabloudilo hned několik posádek. Bohužel se to týkalo i dvojice Jan Říha a Michal Opluštil, která tak hned v úvodu soutěže nabrala časovou ztrátu. O náročnosti noční etapy svědčí i fakt, že do časové kontroly dorazilo včas jen pět posádek. Ostatní se musely smířit s penalizací, která rozdala karty do sobotního programu s osmi měřenými úseky.

Do premiérového ročníku v Beskydech jsme s Michalem šli s chutí a elánem. Bohužel jsme se v první etapě hned dvakrát odchýlili z předepsané trasy, což beru na sebe. V prvním případě jsem s nedočkavostí odbočil dřív, než mě Michal podle roadbooku posílal. A v tom druhém a zásadnějším jsme špatně vyhodnotili navigační váhání posádky před námi a vydali se úplně špatným směrem. Takže jsme se museli po několika kilometrech vracet na místo, kde jsme udělali chybu. Proto jsme nakonec nestihli ani časovou kontrolu a hned první den získali velké množství trestních bodů,“ litoval pilot DS e-rally teamu, moderátor Jan Říha.

Rychlé měřené úseky, ale chyba v navigaci

V sobotním programu posádka Říha – Opluštil zazářila dvěma druhými místy v měřených úsecích. Jenže se opět nevyvarovala navigačních chyb a z průběžného devátého místa po páteční etapě spadla na konečné desáté místo, za které získala pro značku DS jeden bod do celkového hodnocení.

Když se nám s Honzou začalo v sobotu dařit a zajížděli jsme výsledky, které jsme chtěli, přišla triviální navigační chyba. Minuli jsme při ní jeden měřený bod a nadělili si tak další penalizaci. A to se s námi vezlo dál. Alespoň, že jsme si spravili chuť v posledním měřeném úseku. S Eco Rallye Hustopeče jsme tak se rozloučili druhým místem. Takže máme po tomto podniku smíšené pocity,“ doplnil navigátor DS e-rally teamu Michal Opluštil.

Příští soutěž ČEZ Mistrovství ČR v ecoRally i s účastí DS e-rally teamu se pojede ve dnech 30. a 31. 8. srpna v okolí Hustopečí.

Zbývající podniky ČEZ mezinárodního mistrovství ČR v ecoRally 2024

  1. – 31. srpna 2024 3. Agrotec Eco Rally Hustopeče / Hustopeče
  2. – 23. listopadu 2024 1. New Energies Rallye Železné hory / Hradec Králové

 Zdroj: DS, Martina Bedrnová

Related Post