Spread the love

Šest robotů KUKA pracuje na největší a první komerční hmyzí farmě v Dánsku. Firma ENORM Biofactory zde chová larvy much Hermetia illucens, z nichž vyrábí bílkovinná krmiva pro ryby, drůbež a domácí zvířata a také hmyzí olej. Cílem je využití hmyzu jako zdroje bílkovin, který je šetrný ke klimatu.

Bioodpad neskončí na skládce

V tovární budově v srdci Dánska ležící padesát kilometrů od Aarhusu se denně po dobu téměř 24 hodin naskýtá zajímavá podívaná. Miliony muších larev se tu v obrovském množství boxů prokousávají potravou, přičemž nádoby se neustále pohybují, vyprazdňují a naplňují – a právě to mají na starost roboty KUKA.

„Larvy této mouchy se živí téměř veškerou organickou hmotou. Můžeme je tedy krmit odpadem z dánského potravinářského odvětví, který by se musel zlikvidovat jiným způsobem, a vyrábíme z něj kvalitní bílkoviny pro chov zvířat,“ vysvětluje provozní ředitelka společnosti ENORM Jane Lind Samová. Výroba bílkovin z hmyzu je vynikajícím příkladem trvale udržitelného oběhového hospodářství s minimálním dopadem na životní prostředí a klima.

Roboty naplní každých sedm vteřin jeden box

Nádoby používané k chovu larev jsou velice těžké a je třeba je rychle plnit, vyprazdňovat a stohovat. Najít ideální řešení pro tento provoz bylo úkolem Rolfa Tangeho a jeho týmu. Tange je technický ředitel skupiny Sealing System, která používá technologie KUKA pro své zákazníky už několik desetiletí.

„Věděli jsme, že pro hmyzí farmu ENORM budou nejlepší flexibilní roboty KUKA v hygienickém provedení,“ říká Tange a dodává, že „v první fázi žijí larvy ve třiceti až čtyřiceti centimetrových boxech.“  Po sedmi dnech jsou přemístěny do nových boxů o rozměru větším než jeden metr čtvereční. A přinejmenším zde jsou roboty nepostradatelným pomocníkem člověka: „V boxu je padesát kilogramů potravy a na ni se vysype sedmdesát tisíc larev,“ vysvětluje Tange. „A s takovou hmotností by si neporadil ani ten nejzdatnější pracovník.“  

Šest robotů KUKA plní po dobu dvaceti hodin denně každých sedm vteřin jeden box, tj. pět set boxů za hodinu. Během zbývajících čtyř hodin se systém čistí.

Před uvedením do provozu byla provedena simulace robotického systému pomocí trojrozměrného modelu

Tým Sealing System otestoval důležité procesy předem virtuálně s využitím softwaru od Visual Components. Tato finská společnost, která je od roku 2017 součástí skupiny KUKA, se zaměřuje na softwarová řešení pro 3D simulace v plánování provozu. Software od Visual Components byl použit k simulaci rychlosti a rytmu, v nichž se roboty a dopravníkové pásy musejí pohybovat.

Brzy možná budou takovéto továrny všude. Ostatně řada odborníků je přesvědčena o tom, že ingredience, jejichž základem jsou larvy much Hermetia illucens, lze vyrábět zodpovědně a že mají výrazně nižší uhlíkovou stopu než jiné zdroje živočišných bílkovin.

Zdroj: Dana Samková

Related Post