Spread the love

Počet registrací nových motocyklů v prvním pololetí vzrostl meziročně o 3,4 %. Podle dat inzertního portálu TipCars se zároveň ve stejném období zvýšil počet nabízených ojetin o 14,7 %. Prodávající za ně v prvním pololetí průměrně požadovali 202 394 korun, v případě nových motorek to bylo 245 570 korun.

Zatímco mezi ojetými motocykly byly nejčastěji nabízené choppery, novým motocyklům vládly skútry. Příznivé klimatické podmínky však zároveň přispěly k vyššímu počtu nehod s účastí motorkářů. V prvním pololetí jich Policie ČR zaznamenala 1 715.

Trh s motocykly v první polovině roku rostl. Podle dat Svazu dovozců automobilů1 bylo v Česku od ledna do června registrováno 15 987 nových motocyklů, o 3,4 % více než ve stejném období loňského roku. Růst v případě ojetých motocyklů pak potvrzují data TipCars, jednoho z největších motoristických inzertních portálů v Česku. Podle nich v první polovině roku meziročně stoupl počet nabízených ojetých motocyklů o 14,7 %.

Z dat TipCars také vyplývá, že vedle zvýšeného množství nabídek došlo v první polovině roku i k mírnému nárůstu průměrné ceny ojetých motocyklů. Zatímco v prvním pololetí loňského roku za ně prodávající průměrně požadovali 196 220 korun, letos to bylo 202 394 korun, tedy o 3,1 % více. V případě nových motocyklů nabízených přes portál TipCars naopak došlo k meziročnímu poklesu požadované ceny o 6,6 %. Nabízené byly průměrně za 245 570 korun.

K mírnému meziročnímu poklesu pak u ojetých motocyklů došlo v případě průměrného nájezdu. Motocykl nabízený v prvním pololetí měl průměrně najeto 23 816 kilometrů. To je o půl procenta méně než ve stejném období v loňském roce. Průměrné stáří nabízených ojetých motocyklů letos činilo 11 let.

„Zájmu o motorky bezesporu pomohlo mimořádně teplé počasí v jarních měsících, které motorkářům oproti loňskému roku umožnilo vyjet na silnice o poznání dříve,“ vysvětluje Marek Knieža, ředitel TipCars. „Co se týká cen, spíše než zdražením jako takovým je nárůst průměrné ceny ojetých motocyklů způsobený určitou proměnou skladby nabízených typů. O poznání častěji se letos mezi nabízenými motocykly objevovaly třeba choppery, jejichž ceny se třeba oproti skútrům pohybují ve výrazně vyšších hladinách,“ dodává.

Skútry, choppery a silniční endura

Právě klasické choppery jsou podle analýzy TipCars nejčastěji nabízeným typem mezi ojetými motocykly. Ze všech nabízených ojetin je každá pátá chopper (21 %). S malým odstupem za nimi pak následují silniční endura (19 %), skútry (16 %) a silniční cestovní motocykly (14 %). Vcelku odlišná je situace v případě nabídky nových motocyklů. Té zcela jednoznačně dominují skútry (22 %), za nimiž následují silniční endura (17 %) a nakedbike (16 %).

A jak to je s jednotlivými značkami? Mezi ojetými motocykly jsou nejčastěji nabízené modely německého BMW. Znak mnichovské automobilky na sobě má každá sedmá nabízená ojetá motorka (15 %). Zatímco množství inzerátů nabízejících motocykly BMW meziročně stouplo téměř o pětinu, v případě japonské Hondy, která vloni držela prvenství, naopak došlo k mírnému poklesu. Za první půlrok letošního roku se tak musí spokojit až s druhou příčkou. Pomyslné stupně vítězů pak mezi ojetými motocykly uzavírá další japonský výrobce – Yamaha. Mezi deset nejčastěji nabízených se dále probojovaly značky KTM, Kawasaki, Suzuki, Harley-Davidson, Ducati, Piaggio a Triumph.

Počet nehod stoupl o pětinu

Skvělé podmínky pro vyjížďky na motocyklu, které přineslo počasí v první polovině letošního roku, však mají i své stinné stránky. Podle údajů Centra dopravního výzkumu2 meziročně stoupl počet dopravních nehod s účastí motocyklu o 19 %. Za prvních 6 měsíců roku jich Policie ČR zaznamenala 1 715. Meziročně vzrostl i počet nehod s fatálními následky. V první polovině roku bylo na silnicích usmrceno celkem 38 motorkářů, o 8 více než za stejné období v loňském roce. Celkem 149 motocyklistů bylo na silnicích těžce zraněno, 1 262 pak vyvázlo pouze s lehkými zraněními.

Zdroj:

Related Post