Spread the love

Dvanáctý ročník Signal Festivalu ozvláštní videomappingy hned dvě budovy v historické Praze. Arcibiskupský palác na Hradčanském náměstí promění umělecká projekce Eternal Recurrence od digitálního tvůrce Filipa Hodase.

Fasáda Městské knihovny na Mariánském náměstí inspirovala k videomappingové show španělsko-dánskou vizuální skupinu Desilence. Její projekce The Rhythm of the Ocean přenese diváky do hlubin mocného živlu za hudebního doprovodu od držitelky pěti nominací cen Grammy Suzanne Ciani.

Signal Festival představí od 10. do 13. října to nejlepší z tvorby českých i zahraničních umělců ve známých i dosud neobjevených místech Prahy. Dvanáctý ročník festivalu digitální a kreativní kultury doplní poprvé nová platforma pro vzdělání a networking, konference Signal Forum. Festival i letos nabídne rozsáhlou placenou galerijní zónu, vstupenky do ní lze zakoupit už nyní v předprodeji, a to za zvýhodněnou cenu. Více informací o vstupenkách najdou zájemci na webu Signal Festivalu.

Videomapping Eternal Recurrence, tedy Věčné opakování, přidá nové dimenze a příběhy do historie Arcibiskupského paláce, který stojí na Hradčanech už od 16. století. Vrstevnatý videomapping zdůrazní různé architektonické prvky honosného sídla. Pozdně barokní palác s rokokovou fasádou využil autor projekce Filip Hodas k odvyprávění digitální ságy o vzniku a vývoji forem života.

Český umělec Filip Hodas s více než půl milionem sledujících na Instagramu si získal fanoušky po celém světě. Virální se stala jeho nejpopulárnější série Pop Culture Dystopia z roku 2018. Hodasovy realizace neušly ani pozornosti uměleckých knih, časopisů či galerií, jako je třeba londýnská Tate Modern. Na svém kontě má také spolupráce se světovými značkami, včetně Adidas, Apple a Samsung. V tvorbě zkoumá – často s melancholií – pop kulturu, digitální média či konzumerismus. Ve videomappingu pro Signal Festival spojil umělecké síly s jedním z nejaktivnějších a nejúspěšnějších producentů a DJ v Česku Pavlem Ridoškem alias Ridem. Ten pro Eternal Recurrence vytvořil hudbu a sound design.

Známým a hojně navštěvovaným bodem Signal Festivalu bývá budova Městské knihovny na Mariánském náměstí. Letos velkorysý prostor fasády poslouží jako moderní velkoplošné plátno pro videomapping The Rhythm of the Ocean – Rytmus oceánu. Vizuální rej je výsledkem fantazie studia Desilence aneb tvůrčí dvojice Tatiany Halbach ze Španělska a Sørena Christensena z Dánska. Střídmá novoklasicistní fasáda pražské knihovny se před očima publika promění v divoký a nespoutaný živel, jehož neustálý pohyb paradoxně udržuje klimatickou rovnováhu.

Rytmy v hlubinách oceánu strhnou diváky za temnými podmořskými proudy i zásluhou překvapivého zvukového designu od průkopnice elektronické a syntetické hudby Suzanne Ciani. Jedna z nejvýraznějších tvůrkyň současné hudby má na kontě pět nominací na ceny Grammy a řadu dalších ocenění, mimo jiné jako první žena v historii obdržela Moog Innovation Award. Mezi projekce budou zařazeny i speciálně vytvořené krátké videomapping spoty partnerů festivalu ZDR Investments a Pražská plynárenská.

„Signal Festival zapojuje do svého programu renomované české i zahraniční umělce a umělkyně. Autoři a autorky videomappingů dvanáctého ročníku k nim určitě patří. Český digitální umělec Filip Hodas dosáhl mezinárodního uznání, navíc díky svému umění patří mezi nejsledovanější Čechy na Instagramu. Tvorba španělsko-dánské dvojice Desilence je všem srozumitelným vyznáním lásky k malování a pohybu. Spolupráce se Suzanne Ciani, která je jedním z nejoslnivějších tvůrčích mozků současné hudby, slibuje, že v Praze uvidíme něco opravdu jedinečného,“ podotýká ředitel Signal Festivalu Martin Pošta. Dodává, že letos proběhne festival na lokacích, o které festival usiloval i několik let. „Projekce na Arcibiskupský palác ukazuje, že se návštěvníci mohou těšit na opravdu zajímavá místa, která odhalíme začátkem září,” uzavírá Pošta.

Signal Festival spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Dvanáctý ročník nese téma Ekosystémy 02: Quest / Výprava. Zapojení umělci vybízejí k hledání rovnováhy a prostoru v době konstruktérských vizí, robotronických a biotronických kreatur, algoritmů a geopolitických her.

Souběžně s festivalem se uskuteční první ročník nové vzdělávací platformy a networkingové konference Signal Forum. Osloví všechny, kdo se zajímají o trendy 21. století. Ve dnech 11. a 12. října nabídne v pražském CAMPu přednášky, workshopy i doprovodné aktivity, které propojí profesionály z oblasti umění, vědy a technologií.

Na akci přiveze osobnosti jako je astrobioložka z NASA Michaela Musilová, odbornice z CERNu Ariane Koetek, performativní dvojice programátorů Foxdog Studios či kreativní studio Superbien, kteří svým videomappingem osvítili i americkou Empire State Building. Nové evropské kreativní fórum vzniklo v inspirativní spolupráci se slovenským festivalem Sensorium.

Related Post