Ilustrační foto
Spread the love

Mamutí koncern Stellantis před několik roky pohltil značky skupiny FIAT a od té doby se opakují rozepře s italskou vládou. Alfa Romeo musela například přejmenovat svůj model Milano, zmizel také malý odznáček italské trikolory z modelů Topolino.

A teď má Stellantis, tedy koncern vlastnící mimo jiné třeba i značky Alfa Romeo, Fiat, Citroën, Opel, Peugeot a další s Italy další problém. Jde o výstavbu velké továrny na akumulátory.

Stellantis už dříve oznámil, že plánuje hned tři nové gigatovárny. Jenže výstavba, respektive přípravy na výstavbu právě v Itálii, ale i v Německu byly pozastaveny. Důvod je přitom naprosto jednoduchý. Zákazníci o elektromobily nemají takový zájem, aby továrny byly nyní potřeba. Italská vláda se však zlobí, a dokonce oznámila Stellantisu, že pokud továrnu v italském městě Termoli nepostaví, přijde o všechny miliony eur ze státních dotací.

A to by šlo o pořádnou sumu peněz. Podle italského ministra průmyslu Adolfa Ursa (ano, stejný člověk, který zařídit přejmenování modelu Alfy Romeo) musí Stellantis továrnu dostavět a používat. Pokud to neudělá, vezme si Itálie zpátky státní dotaci ve výši 370 milionů eur, tedy asi devět miliard korun. A to není vše.

Zástupcům koncernu Stellantis dal ultimátum, dle kterého musí odpovědět ideálně do několika málo hodin. Pokud to neudělají, vláda peníze stáhne zpět a přesune na jiné projekty. Pokud by se Stellantis ozval později, projedná vláda případné možnosti, jak sehnat alespoň nějaké finance jinde.

Zdroj. Auto Mania

Related Post