Spread the love

MONETA snižuje svoji uhlíkovou stopu a naplňuje svůj plán udržitelnosti z roku 2016. Podle reportingu uhlíkové stopy za rok 2023 vykázala snížení emisí CO2 o 87,7 % a o tři roky dříve se přiblížila ke splnění závazku 90% snížení v rámci Scope 1 a 2 do roku 2026.

Cíl Monety se daří plnit díky pokračující elektrifikaci firemní flotily, nákupům zelené energie a úsporám například v oblasti vytápění centrál a poboček.

Svou uhlíkovou stopu sleduje MONETA od roku 2016 a ke kategorizaci emisí využívá především Scopes 1, 2 a 3. Zároveň s tím si banka stanovila ambiciózní cíl snížit do roku 2026 svoje emise ve Scope 1 a 2 o 90 %. „V roce 2016 tvořila uhlíková stopa Monety ve Scope 1 a 2 celkem 14 109 tun CO2. Podle aktuálního reportingu je to 1 740 tun, říká Adéla Malinová, senior manažerka Sustainability, Talent Acquisition & Development a dodává: „V roce 2016 tvořila naše uhlíková stopa ve Scope 1 a 2 celkem 14 109 tun oxidu uhličitého, což odpovídá hmotnosti přibližně 75 letadel typu Boeing 747. Letos činí 1 740 tun, tedy pouze 9 takových Boeingů.“

Scope 1 představuje přímé emise produkované z aktivit spadajících přímo pod společnost MONETA. Zahrnuje například spotřebu paliv ve služebních vozech nebo chladiva doplňovaná do klimatizačních systémů v budovách a pobočkách. Scope 2 tvoří nepřímé emise z energie, jejímiž zdroji jsou například fosilní paliva, biomasa či komunální odpad. „Kromě toho MONETA nakupuje certifikovanou zelenou elektřinu pro potřebu všech budov centrál, pobočkové sítě, nabíjení aut i bankomatů mimo pobočkovou síť,“ doplňuje Adéla Malinová.

Poslední kategorie, Scope 3, zahrnuje emise vznikající v důsledku aktivit, které pocházejí ze zdrojů mimo kontrolu nebo vlastnictví banky. Jedná se o nejrozsáhlejší kategorii a zahrnuje zejména emise financované v rámci portfolia našich klientů. Sběr dat pro Scope 3 je navíc pro banku obtížný, jelikož pouze minimum klientů zveřejňuje data o své uhlíkové stopě.

Měření uhlíkové stopy Skupiny MONETA probíhá v souladu s mezinárodním protokolem GHG (Green House Gas), který verifikuje s nezávislým auditorem podle normy ISO 14064-1:2018. Certifikace dokládá, že data pro výpočet uhlíkové stopy jsou relevantní, transparentní a správná.

Kromě monitorování vlastních emisí MONETA dlouhodobě podporuje projekty neziskových organizací zaměřené na ochranu životního prostředí. V rámci grantového programu Nadace MONETA Clementia je na ně každoročně alokováno 25 % vyhrazeného objemu financí. Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze natáčí banka sérii podcastů MONETA Zeleně, ve kterých experti z obou institucí rozebírají aktuální environmentální a sociální témata.

Zdroj: Moneta

Related Post