Spread the love

Toyota a BMW chtějí obohatit modelovou nabídku osobních vozů na palivové články a vyvíjejí společně systém palivových článků třetí generace. Budují také odpovídající infrastrukturu.

Společnosti Toyota Motor Corporation a BMW Group podepsaly dohodu o posílení spolupráce v oblasti využívání vodíku s cílem podpořit rozvoj tzv. vodíkové společnosti a dosáhnout celkové uhlíkové neutrality. Obě firmy budou spolupracovat na vývoji systému palivových článků a rozvoji infrastruktury.

Uvedené společnosti podepsaly v prosinci 2011 dohodu o spolupráci v oblasti environmentálních technologií, na jejímž základě již více než dekádu společně rozvíjejí tyto technologie včetně palivových článků a sportovních vozů. Obě firmy sdílející vizi rozvoje vodíkové společnosti budou pracovat na urychlení technologických inovací v oblasti palivových článků.

Firmy chtějí zákazníkům nabídnout širší možnosti volby, a nabídnou proto systém palivových článků pro další modely vozidel

Značky Toyota a BMW spolupracují na vývoji třetí generace systému palivových článků, který po instalaci do modelů obou těchto firem rozšíří možnosti volby zájemců o vodíková vozidla s palivovými články (FCEV). Jako první krok plánuje BMW v roce 2028 uvést svůj první sériově vyráběný model FCEV.

Obě společnosti budou hledat synergie založené na spolupráci při vývoji a nákupu, jakož i snižovat náklady cestou spojování jednotek pohonů, aby tím podpořily poptávku po užitkových i osobních vozidlech. Zlepšení cenové dostupnosti modelů FCEV v důsledku této partnerské spolupráce napomůže k rozvoji vodíkové společnosti.

Vybudování udržitelné infrastruktury pro zásobování vodíkem

Vzhledem k nutnosti podporovat centra poptávky po vodíku ještě v raných fázích popularizace bude Toyota společně s BMW podporovat udržitelnou vodíkovou infrastrukturu vytvářením poptávky. Úzká spolupráce těchto firem s výrobci vodíku a zařízeními na distribuci a čerpání vodíkového paliva by měla napomoci zajistit stabilní dodávky vodíku při současném snížení nákladů.

„Spolupráce BMW s Toyotou dospěla do další fáze. V rámci naší dlouhodobé partnerské spolupráce jsme si ověřili, že BMW a Toyota sdílejí stejnou vášeň pro automobily a věří ve správnost ‚technologické otevřenosti‘ a ‚multi-technologického přístupu‘ k dosažení uhlíkové neutrality. Vzhledem k těmto sdíleným hodnotám budeme usilovat o prohloubení naší spolupráce, například při společném vývoji systémů palivových článků příští generace a rozvoji infrastruktury s cílem přispět ke vzniku vodíkové společnosti. Zintenzivníme úsilí společně s BMW a dalšími partnery napříč obory, abychom dospěli do takové budoucnosti, kde energie vodíku slouží lidské společnosti,“ řekl Kodži Sató, prezident společnosti Toyota.

„Toto je historický milník automobilového průmyslu – vůbec první sériově vyráběné vozidlo poháněné palivovým článkem v nabídce globálního výrobce prémiových vozů. S vodíkovým pohonem a podpořené atmosférou naší spolupráce bude ukázkovým příkladem toho, jak technologický pokrok dokáže formovat budoucnost mobility. Současně ohlásí nástup éry výrazné poptávky pro elektromobilech poháněných palivovými články,“ řekl Oliver Zipse, předseda představenstva společnosti BMW AG.

Toyota ve svém úsilí o dosažení uhlíkové neutrality staví vodík do role klíčového zdroje energie a podporuje iniciativy ve spolupráci s mnoha partnery v oblastech „výroby, dopravy, ukládání a využívání“ vodíku.

Toyota chce zastávat roli jedničky, a proto podporuje lokálně zaměřený management, který citlivě reaguje na charakteristiky trhu a zákaznické potřeby příslušného regionu. V dalších fázích budeme opět reagovat na potřeby zákazníků v rámci jednotlivých regionů, kde se zaměříme na multi-technologický přístup zahrnující pohony FCEV, BEV, HEV a PHEV na pozadí snahy o průběžné snižování emisí CO2.

Related Post