Spread the love

Česká průmyslová výroba za červenec zaznamenala další snížení, když v reálném vyjádření poklesla o 1,9 %. Nevzrostla tentokrát ani v meziměsíčním vyjádření, kdy pokles činil -0,8 %. Za poklesem tentokrát stojí posun celozávodních dovolených v automotive na červenec, které v předchozím roce zasahovaly i do srpna.

Pohledem na jednotlivá odvětví je zřejmé, že za celkovým propadem tentokrát stojí zejména automobilový průmysl, když např. ve Škoda Auto probíhala v průběhu července dvoutýdenní celozávodní dovolená. Ta přitom v loňském roce připadla spíše na srpen a pokles výroby tak byl rozložen do více měsíců. Letos v červenci tak činí meziroční propad v automotive -16,4 %, což celkový výsledek průmyslu stáhlo o více než 3 p.b. dolů.

Výkon automotive je navíc v letošním roce zatím obecně horší než vloni, když stále nedochází k dostatečnému oživení poptávky na exportních trzích. To se projevuje i v klesající výrobě základních kovů, v hutnictví a slévárenství(-7,8 % r/r), ale také zejména ve výrobě strojů a zařízení (-5,4 %), které mají na celkový výkon průmyslu hned po automotive nyní nejhorší vliv.

Pozitivně se projevuje naopak odvětví vyrábějící kovové konstrukce a další složitější výrobky (kromě strojů a zařízení), které zvýšilo svou výrobu téměř o 4 % a do celkového rozkladu průmyslu přispělo v červenci nejvíce (+0,4 p.b.). Dále byl pro český průmysl nyní výrazný zejména příspěvek farmaceutického průmyslu (+0,36 p.b.), ale také pokračující růst výroby potravinářských výrobků (+0,26 p.b.).

Nové zakázky přináší další špatné zprávy ohledně výhledu pro český průmysl, když na rozdíl od června nyní opět poptávka v průmyslu klesla (-1,8 %). Nejvíce se zvýšila poptávka po výrobě farmaceutických výrobků (+36,1 %) a výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení(+30,4 %). Obecně však dochází k růstu poptávky spíše po výrobě v relativně méně zastoupených odvětvích, jako je výroba papíru a výrobků z papíru (+11,2 %) či výroba oděvů (+7,3 %). Naopak v nejvíce zastoupeném odvětví automotive zaznamenáváme propad nových zakázek téměř o 20 %.

Na průmyslovém trhu práce se pokles výroby projevuje opět v nižší zaměstnanosti (-1,9 % r/r), průměrné mzdy naopak rostou meziročním tempem +9,1 %.

Zdroj: RB

Related Post