Spread the love

Řecká města Atény a Soluň objednávají 89 vozidel FUSO eCanter s nástavbami od firmy KAOUSSIS pro sběr odpadu v městském prostředí. Vozidla na svoz odpadu s technologií rotačního bubnového hutnění slouží především ke svozu organického odpadu v metropolitních oblastech.

Od listopadu se předpokládá nasazení 40 vozidel s celkovou hmotností 8,55 t. Dokončení celé dodávky se očekává v průběhu příštího roku. Objednaná vozidla mají střední velikost baterií s kapacitou 82,6 kWh a dojezdem až 140 km.

eCanter nové generace je ideálním vozidlem pro svoz odpadu všude tam, kde je málo místa. Florian Schulz, vedoucí prodeje, marketingu a zákaznických služeb, to shrnuje takto: „Díky kompaktním rozměrům a vysoké nosnosti podvozku se elektrický eCanter ideálně hodí pro firmy na likvidaci odpadu, které působí v úzkých uličkách. Vozidlo je navíc lokálně bez emisí a tiché, což umožňuje svoz odpadu v brzkých ranních hodinách v hustě obydlených oblastech. Díky tomu je zvláště vhodný pro komunální aplikace.“

Řecký výrobce nástaveb KAOUSSIS investoval výrazně do vývojových prací na nástavbě pro elektrické nákladní vozidlo, aby obyvatelé mohli v budoucnu těžit z tichého svozu odpadu. Nástavba nákladního automobilu je první svého druhu pro plně elektrický eCanter a splňuje všechny technické předpisy pro provoz vozidel na likvidaci odpadu se stojícím personálem na stupačkách.

Sbírá odpad jako velký: nástavba nákladního vozu KAOUSSIS umožňuje efektivní sběr odpadu s maximální manévrovatelností

Vozidla s rozvorem 3 400 mm mají otočný buben o objemu 4 m3 , který slouží ke slisování sesbíraného odpadu (míra zhutnění 4:1), díky čemuž je ideální pro organický odpad. Aby bylo stlačování odpadu stejně tiché jako samotný elektrický podvozek, byl buben vybaven přídavným zvukotěsným akustickým zakrytováním, vyrobeným z hliníkového plechu. Těsně se uzavírající zadní výklopné dveře činí technologii rotačního bubnového hutnění vhodnou pro odpadní frakce s vysokým obsahem kapaliny. Hydraulika nástavby je ovládána pomocí mechanického pomocného pohonu, který je k dispozici jako volitelná výbava podvozku z výroby.

„Je pro nás obzvláště důležité, aby byl sběr odpadu CO2 neutrální a bez emisí. S FUSO eCanter jako základem těžíme z vysoké přívětivosti vozidla pro výrobce nástaveb a také z jeho vynikající ovladatelnosti. Společně s našimi inženýry jsme pracovali na technologii, která splňuje všechny předpisy pro provoz takového vozidla, a jsme hrdí, že toto řešení přesvědčilo již první obce,“ vysvětluje Dimitris Kaoussis, vedoucí výroby tradičního řeckého výrobce nástaveb.

Hydraulický systém (pracující při maximálním tlaku 180 bar) s proporcionálními, elektrohydraulicky ovládanými směrovými ventily je speciálně navržen pro elektricky poháněná vozidla. Zvedací systém s integrovaným diagnostickým monitorováním od Terberg je kompatibilní s dvoukolovými kontejnery na odpad o objemu 80 až 390 litrů.

Nejen, že je vyklapěč vybaven RFID technologií, ale disponuje i dynamickým vážícím systémem, který zaznamenává hmotnost odpadu s přesností až ±0,5 kg. Odpadové nádoby se čistí po každém vysypání. K tomuto účelu korba využívá integrovaný systém mytí nádob se sklopnou mycí hlavou. K dispozici je přídavná dezinfekční tryska. Vůz je dále vybaven 300litrovou nádrží na čistou vodu a 200litrovou nádrží na odpadní vodu. Pro další čištění popelnice a okolí lze použít vysokotlakou vodní mycí pistoli připojenou k vozidlu 15 metrovou hadicí.

Bezpečnostní požadavky pro provoz vozidel na svoz odpadu splněny Stupačky pro obsluhu vozidla vzadu se během jízdy automaticky sklopí do jízdní polohy. 5,7palcový dotykový displej v kabině řidiče umožňuje řidiči sledovat provoz, spouštět diagnostiku a sledovat provozní údaje, aby byl zajištěn bezpečný provoz.

Konstrukce vozidla, monitorovací systémy a bezpečnostní blokování na nástavbě splňují všechny nejnovější předpisy normy EN 1501 pro vozidla na svoz odpadu. Antonios Evangeloulis, ředitel prodeje a marketingu řeckého dovozce a generálního distributora produktů a služeb Daimler Trucks Star Automotive Hellas, zdůrazňuje technologická vylepšení: „S KAOUSSIS velmi úzce spolupracujeme již více než 30 let.

Obzvláště mě těší, že vozidla, na kterých jsme společně pracovali více než rok, budou od listopadu jezdit přes Atény a Soluň. Nástavba je navíc první v Evropě, která splňuje všechny normy pro provoz se stojícím personálem. To ukazuje, že dokážeme vyřešit i velké technické výzvy a implementovat složité nástavby i na elektrickém eCanteru.

Společnost Star Automotive Hellas značně investovala do autorizace svých dvou vlastních dílen v Aténách a Soluni pro opravy a údržbu eCanterů. Všechno potřebné vybavení servisu, bezpečnostní opatření, technici, školení a certifikace jsou na místě a my jsme připraveni nabídnout vynikající poprodejní podporu pro tato vozidla. Celkově vzato to byl vzrušující projekt, který jsme mohli společně realizovat.“

Related Post