Spread the love

Německý koncern Volkswagen formálně vypověděl dohodu o zajištění pracovních míst, která bránila propuštění zaměstnanců v jeho německých podnicích od roku 1994. V úterý o tom podle agentury DPA informoval odbory.

Znamená to, že smlouva, která měla původně platit až do roku 2029, vyprší za šest měsíců, takže v červenci příštího roku může podnik začít v Německu propouštět. Kromě dohody o zajištění pracovních míst vedení Volkswagenu zrušilo i program, který zajišťoval zaměstnávání stážistů, a program zaměstnávání lidí prostřednictvím pracovních agentur. Nyní se firma chystá dohodnout s odbory a závodní radou na nových pravidlech tak, aby mohla začít platit od poloviny příštího roku.

„Tento časový úsek nám nyní dává příležitost najít společně se zástupci zaměstnanců řešení, jak učinit Volkswagen trvale konkurenceschopným,“ uvedl personální ředitel Gunnar Kilian.

„Současná fáze přispívá k nejistotě. Můžeme jí čelit, pokud včas vytvoříme pro naši společnost perspektivy do budoucna,“ dodal Kilian. Volkswagen oznámil, že bude nucen zrušit program ochrany pracovních míst, který platil 30 let, minulý týden. Sdělil také, že možná bude nucen uzavřít některý ze svých německých závodů. Žádný časový plán ale zatím nezveřejnil.

Odbory nesouhlasí

Vnitropodnikové odbory a odborový svaz IG Metall se od té doby proti plánům vedení ohrazují. „Nyní společnost splnila to, co jsme už několik dní očekávali,“ řekla šéfka podnikové rady Daniela Cavalloová. Zároveň zopakovala nesouhlas s oznámeným záměrem. „Budeme se tvrdě bránit tomuto historickému útoku na naše zaměstnání. Z provozních důvodů u nás nedojde k žádnému propouštění,“ citovala ji DPA.

Zdroj: DPA,

Komentář ČT 24:

 

 

Related Post