Spread the love

DKV Mobility, evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, pokračuje v rozšiřování své akceptační sítě s alternativními palivy. S přibližně 1 600 čerpacími stanicemi nabízí DKV Mobility jednu z největších sítí HVO100 v Evropě (stav k červenci 2024). Za dva měsíce vzrostl jejich počet o 60 procent.

Velký počet čerpacích stanic, které nabízejí tuto alternativu nafty, je především ve Skandinávii, Itálii a Nizozemí. Základem rychlé expanze je rostoucí zájem o udržitelné zdroje energie. Jen v roce 2023 zvýšili zákazníci společnosti DKV Mobility svou spotřebu alternativních paliv, jakými jsou LNG, CNG a vodík, meziročně o 20 procent.

„Našim zákazníkům nabízíme s palivem HVO100 ekologičtější a snadno dostupnou alternativu. Vzhledem k tomu, že jsme průkopníkem v oblasti udržitelné mobility, bylo naše rozhodnutí o zařazení HVO100 do naší sítě velice rychlé. S touto alternativou nafty mohou naši zákazníci snížit emise CO2 svého vozového parku v porovnání s fosilní naftou až o 90 procent a tím výrazně zlepšit svou bilanci ohledně ochrany klimatu1,“ říká Sven Mehringer, ředitel divize Energy & Vehicle Services ve společnosti DKV Mobility.

Zkratka HVO znamená Hydrotreated Vegetable Oils (hydrogenované rostlinné oleje). Toto palivo je vyráběno z odpadu a zbylého materiálu, například z použitých stolních olejů, zvířecích tuků a rostlinných olejů. Výsledkem je velmi kvalitní alternativa běžné nafty, kterou lze používat také ve směsích s různými poměry. HVO100 je nejčistější formou, jež kompletně nahrazuje fosilní naftu bez jakékoli její příměsi. Vzhledem k čistějšímu spalování paliva HVO100 oproti běžné naftě dochází také k výraznému snížení emisí pevných částic, uhlovodíků a oxidu uhelnatého.

Akceptační síť DKV Mobility pokrývá nejrůznější formy energie. Kromě cca 806 000 přípojek pro nabíjení elektromobilů a cca 68 000 čerpacích stanic mají zákazníci v celé Evropě k dispozici přibližně 22 000 čerpacích stanic s alternativními palivy, z nichž cca 1 600 stanic nabízí HVO100.

Zdroj: Radka Mlejnková

Related Post