Spread the love

V rafinerii Százhalombatta zahájila Skupina MOL provoz závodu na výrobu zeleného vodíku s kapacitou 10 megawattů. Největší závod ve střední a východní Evropě ročně vyprodukuje 1 600 tun čistého, uhlíkově neutrálního zeleného vodíku. Ten bude Skupina MOL používat k výrobě motorových paliv.

Používáním uhlíkově neutrálního zeleného vodíku se sníží emise oxidu uhličitého v rafinérii Duna o 25 000 tun, což je srovnatelné s ročními emisemi oxidu uhličitého přibližně 5 400 standardních automobilů. Tento krok je v souladu se strategií Skupiny MOL Shape Tomorrow, jejímž cílem je zvýšit udržitelnost, konkurenceschopnost a soběstačnost regionu.

Skupina MOL v dubnu ukončila výstavbu nového závodu v Százhalombattě, ve kterém se prostřednictvím 10megawattového elektrolyzéru společnosti Plug Power vyrobí přibližně 1 600 tun čistého, uhlíkově neutrálního zeleného vodíku ročně. Byly provedeny nezbytné úkony pro zahájení výroby, včetně nezbytných tlakových zkoušek, kontroly řídícího systému procesu, instalace a zapojení elektrolytických článků a uvedení systému a do provozu byl uveden také systém úpravy vody.

Elektrolyzér společnosti Plug Power využívá elektřinu z obnovitelných zdrojů k rozkladu vody na vodík a kyslík. Nevznikají tak žádné znečišťující vedlejší produkty. Zařízení produkuje 8 až 9 tun čistého kyslíku na tunu vodíku. Americká společnost s téměř 50 lety zkušeností s provozem vodíkových generátorů optimalizovaných pro výrobu čistého vodíku přináší do Skupiny MOL inovativní a spolehlivou technologii.

„Zelený vodík je čistý a univerzální zdroj energie, který budeme využívat k výrobě motorových paliv, abychom snížili naši uhlíkovou stopu. Podle našich plánů brzy najde vodík přímé uplatnění v dopravě. Výroba a využití zeleného vodíku inovativním způsobem podporuje přechod na zelenou energii, což je základním cílem strategie Skupiny MOL. Po Százhalombattě plánujeme podobné závody v Bratislavě a Rijece, z nichž druhý může zahájit provoz v roce 2026,“ uvedl Ádám Horváth, viceprezident Skupiny MOL pro nové a udržitelné podnikání.

Nové zařízení v hodnotě 22 milionů eur sníží uhlíkovou stopu rafinerie Duna o více než 25 000 tun oxidu uhličitého ročně. Nová technologie postupně nahradí výrobní proces založený na zemním plynu, který v současnosti představuje šestinu celkových emisí oxidu uhličitého Skupiny MOL.

Zdroj: MOL

Více o zeleném vodíku

Related Post