Spread the love

Startuje sedmadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty, pedagogy a mladé vědce z technických a přírodovědeckých oborů byl vyhlášen.

„Technologické a přírodovědné vzdělávání je pilířem budoucího rozvoje naší země. Cena Wernera von Siemense oceňuje mladé talenty, jejichž inovativní přístup a objevy mají potenciál přinést pokrok v klíčových oblastech průmyslu, technologií i dalších oborů. Zároveň nezapomínáme na pedagogickou práci, která často stojí v pozadí, ale je nesmírně důležitá a zaslouží si ocenění,“ uvedl k zahájení letošního ročníku soutěže Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice. Kandidáti se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz až do 30. listopadu 2024.

Sedmadvacátý ročník rozdělí v sedmi kategoriích jeden milion korun. V kategoriích nejlepší diplomová a disertační práce spolu se studenty ocenění i finanční odměnu získají i vedoucí prací/školitelé. Finanční odměny, které společnost Siemens v minulých 26 letech rozdělila mezi 470 vítězných studentů, vědců a pedagogů, dosáhly částky 16,4 milionu korun.

Vyhlašované kategorie:

1. Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu (jednotlivec nebo výzkumný tým)

2. Nejlepší pedagogický pracovník / pedagogická pracovnice

3. Nejlepší diplomová práce (první tři místa + vedoucí práce)

4. Nejlepší disertační práce (první tři místa + školitel/ka)

5. Zvláštní ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce

6. Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) na téma konceptu Průmysl 4.0

7. Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) na téma chytré infrastruktury a energetiky

Předsedové porot:

· prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc. (předsedkyně, Akademie věd České republiky) – Nejvýznamnější výsledek základního výzkumu

· doc. Ing. Ladislav Janíček Ph.D., MBA, LL.M. (rektor, Vysoké učení technické v Brně) – Nejlepší diplomová práce (první tři místa + vedoucí práce)

· doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc. (rektor, České vysoké učení technické v Praze) – Nejlepší disertační práce (první tři místa + školitel/ka)

· prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D. (předsedkyně, Česká konference rektorů) – Nejlepší pedagogický pracovník / pedagogická pracovnice

· Ing. Eduard Palíšek, Ph.D., MBA (generální ředitel, Siemens ČR) – Zvláštní ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce

· prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr. h. c. (vědecký ředitel, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT) – Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se tématy konceptu Průmysl 4.0

· prof. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D. (ředitel, Centrum energetických a environmentálních technologií CEET, VŠB-TUO) – Nejlepší absolventská práce (diplomová/disertační) zabývající se chytrou infrastrukturou a energetikou

V předchozím ročníku soutěže nejvíce ocenění získalo České vysoké učení technické v Praze (6 oceněných), následované Akademií věd ČR (5 oceněných) a Vysokým učením technickým v Brně (3 ocenění), Univerzitou Palackého v Olomouci a Masarykovou univerzitou (po 2 oceněních), Univerzita Karlova a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (po 1 oceněním).

Do nominací se i letos může zapojit také široká veřejnost – kandidátky a kandidáty a jejich práce je možné nominovat prostřednictvím webových stránek www.cenasiemens.cz. V případě, že navržený kandidát nebo kandidátka zvítězí, získá nominující prémii ve výši 10 000 Kč.

O soutěži:

Cenu Wernera von Siemense pořádá český Siemens spolu s významnými představiteli vysokých škol a Akademie věd ČR, kteří jsou i garanty jednotlivých kategorií a podílejí se na vyhodnocení prací. Záštitu nad udílením cen převzali předseda vlády Petr Fiala, ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Svým rozsahem, výší finančních odměn a historií je Cena Wernera von Siemense jednou z nejvýznamnějších nezávislých iniciativ tohoto druhu v České republice. V předchozích šestadvaceti ročnících soutěže bylo oceněno 470 studentů, pedagogů a vědců, na odměnách bylo vyplaceno přes 16,4 milionu Kč.

Related Post