Ilustrační foto
Spread the love

Státní odborný dozor odhalil další emisní stanici, která měla podle analýzy dat z informačního systému technických prohlídek podezřelé naměřené hodnoty. Kontrola na místě obavy potvrdila, stanice měření emisí proto dostala okamžitý zákaz činnosti. Provozovateli i technikům nyní hrozí pokuty.

Po zahájení kontroly na jedné ze stanic v Olomouci inspektoři zjistili, že jsou na pracovišti nedovolené přístroje pro nasimulování teploty motoru a otáček. Přístroje ale nebyly v době kontroly napojeny k přístrojům pro měření emisí a ani se nenacházely v jejich bezprostřední blízkosti.

V provozovně byly dva měřiče kouřivosti výfukových zplodin, tzv. opacimetry, z nichž jeden měl porušené plomby, druhý byl v pořádku. Na přístroji s porušenými plombami zakázal státní odborný dozor neprodleně měřit, až do doby provedení nové kalibrace přístroje.

Na přístroji, který byl opatřen neporušenými plombami provedli kontrolní technici měření u třech vozidel. Při těchto měřeních byl kontrolujícími kontrolován pracovní postup při měření emisí vozidel. Z těchto tří vozidel jedno nevyhovělo a dvě vyhověla.

Kontrolující konstatovali, že postup kontrolních techniků byl v souladu s metodickým postupem. Následně se ovšem oba kontrolní technici doznali k používání nedovolených, neschválených přístrojů. Z tohoto důvodu bylo nařízeno okamžité zastavení měření emisí na této stanici.

Při kontrole kontrolující zjistili další pochybení administrativního charakteru, jejichž zjištění by však sama o sobě nevedla k okamžitému zastavení činnosti. Na základě uvedených zjištění pošle státní odborný dozor podněty na příslušný krajský úřad a obec s rozšířenou působností podnět k zahájení přestupkového řízení. Provozovateli jedné z olomouckých stanic měření emisí a samotným kontrolním technikům tak hrozí tisícové pokuty.

Zdroj: MD

Problematiku STK nedávno probrali na tiskovce (zleva): Pavel Bergman za Centrum služeb pro silniční dopravu MD, Radek Lávic, šéf oddělení technických prohlídek MD, ministr Martin Kupka a Tomáš Lerch (Policie ČR)

Related Post