Ilustrační foto
Spread the love

Třídenní návštěvu jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola doprovází korejští ministři obchodu a průmyslu, zahraničních věcí, dopravy a financí, a také šéfové nejvýznamnějších jihokorejských firem. Co je na programu jednání?

Jednat se bude nejen o míře zapojení českých podniků do dostavby jaderné elektrárny v Dukovanech, kterou vysoutěžila korejská KHNP, ale i o investicích a spolupráci v řadě dalších oblastí.

Úřady obou zemí Novinkám potvrdily záměr Korejců uzavřít s Českem v návaznosti na dostavbu Dukovan strategické partnerství, které má kromě jaderné energetiky přinést společné projekty v oblastech elektromobility, polovodičů, baterií, robotiky nebo umělé inteligence.

Z konkrétních investičních plánů pak zdroje Novinek zmiňují například snahu o expanzi nošovické automobilky Hyundai a záměr Samsungu postavit gigafactory, tedy továrnu na baterie, u Dolní Lutyně. V tomto případě ovšem vláda Petra Fialy (ODS) čelí problému, že projekt naráží na odpor místních obyvatel.

Ve hře pak má být třeba i účast Korejců na výstavbě vysokorychlostních tratí či posilování spolupráce mezi univerzitami a vědeckými ústavy.

Hradní zahraniční odbor ve středu uvedl, že ve čtvrtek večer bude Jun Sok-jol jednat se svým protějškem Petrem Pavlem, následující den s premiérem Fialou. V pátek ráno zahájí prezidenti podnikatelské fórum. Podle informací Novinek do Prahy míří šéfové největších jihokorejských firem, takzvaných čebolů, a to nejen Samsungu a Hyundai Motor, ale i LG, SK, Doosanu či POSCO.

V pátek dopoledne Jun s Fialou navštíví v Plzni závody společností Doosan Škoda Power, která má Dukovanům dodat turbínu, a Škoda Jaderné strojírenství, odpoledne budou jednat v Praze. V plánu je celá řada setkání na úrovni ministrů, byznysu a vědeckých institucí či podpis nového akčního plánu a memorand o spolupráci.

Zdroj: novinky.cz

Related Post