Výroční dort nakrojili Libor Rajdl (vlevo) a Franta Fiala; FOTO: Erich Handl
Spread the love

V roce 2024 slaví skupina ALCAR 40. výročí svého založení, ředitel Alcaru Bohemia Libor Rajdl sezval novináře na krájení výročního dortu. Sám šéfuje českou pobočku už od roku 1997 (Video). Manažeři firmy také předvedli novinky z oblasti kol pro nadcházející zimu.

„V roce 1984 ALCAR zahájil svou obchodní činnost pod názvem BBV Beteiligungsgesellschaft. Středem jeho zájmu byla distribuce ocelových kol a jejich smluvní výroba v tehdejší společnosti KROMAG v rakouském Hirtenbergu.
O čtyři roky později, v roce 1988, se společnost rozšířila převzetím aktivit KROMAG AG. Následovalo založení KROMAG Metallindustrie GmbH (dnes ALCAR Wheels GmbH) a produktové portfolio se rozšířilo o výrobu a distribuci ocelových skříní,“ připomněl Libor Rajdl.

V letech 1988 až 1994 ALCAR vytvořil celoevropskou distribuční síť akvizicí distribučních společností v Rakousku, Švédsku a Maďarsku. Rok 1995 znamenal akvizici první značky kol z lehkých slitin AEZ a založení německé distribuční společnosti ALCAR. Kromě toho byly odkoupeny aktivity v oblasti výroby ocelových kol od švýcarské společnosti E. Ambrosetti & Söhne AG a následně byla založena společnost Ambrosetti Räder AG (dnes ALCAR Ruote SA).

V následujících letech se distribuční síť v Evropě dále rozšířila do Nizozemí, Belgie, Dánska, České republiky a Polska. V roce 2002 ALCAR získal 50% podíl ve výrobci litých kol Schmidt (dnes ALCAR Leichtmetallräder Produktion GmbH) a 100% podíl v další značce litých kol DEZENT. O rok později se holding a národní distribuční společnosti objevily pod jednotným názvem ALCAR na evropském trhu. V roce 2004 se distribuční síť rozšířila na italský trh a v roce 2005 otevřel ALCAR nový výrobní závod na litá kola v Neuenrade v Německu. V roce 2006 byl podíl ve společnosti ALCAR Leichtmetallräder Produktion GmbH navýšen na 100 %.

Globalizace skupiny ALCAR pokračovala v roce 2011 akvizicí podílů ve společnostech ALCAR Wheelbase Romania s.r.l. a RC Sport ALCAR France S.a.r.l. V roce 2014 došlo k rozšíření distribuční sítě na slovenský trh a v německém Balve byl zároveň otevřen nový plně automatizovaný vysoko regálový sklad s kapacitou přes 550 000 kol. V roce 2014 bylo produktové portfolio rozšířeno o systémy monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS), kryty kol a motorové oleje. V roce 2015 byla založena společnost ALCAR Finland Oy a v roce 2016 se do skupiny zařadila společnost DBV GmbH z Würzburgu v Německu. Také v posledních letech ALCAR pokračuje v expanzi. V roce 2020 společnost získala většinový podíl ve společnosti Automax Szerviz Kft., včetně online prodeje pneumatik v Maďarsku. V roce 2023 ALCAR získal 100 % akcií společnosti ALCAR Erny AG ve Švýcarsku, čímž dále posílil svou evropskou síť.

Mezinárodní přítomnost skupiny ALCAR čítá více než 29 společností v 16 evropských zemích, ve kterých působí přes 800 zaměstnanců v oblasti vývoje, výroby a prodeje.

TK Alcar, Erich Handl, Nupaky

Related Post