Ilustrační foto
Spread the love

Společnost WKW, o jejímž úpadku informuje WirtschaftsWoche, zaměstnává ve Velbertu and Wuppertalu asi 3 800 lidí, kteří zejména pro Volkswagen a Mercedes-Benz vyrábí komponenty jako střešní ližiny, hliníkové profily, trubky pro klimatizační systémy či kovové ozdobné prvky interiérů.

S problémy se potýkala už dřív, v roce 2022 se za ní muselo zaručit Severní Porýní-Vestfálsko, později měl společnost „dostat do pohody” americký investor. V červnu WKW oznámilo, že převzetí části firmy Američany je domluvné, tehdejší dohoda ale nikdy nebyla naplněna. Nového investora měly odradit právě bující problémy německého autoprůmyslu, a tak z ní vycouval.

WKW ještě chvíli hledalo konstruktivní řešení, za nastalých okolností ale nikdo nebyl ochoten dál tahat podobnou firmu z bryndy. V pátek 20. září 2024 tak WKW nezbylo než u soudu vyhlásit bankrot a v rámci přetrvávající insolvence požádat o ochranu před věřiteli. Co bude dál, je otázkou. Věc pochopitelně nemusí skončit likvidací, v úvahu vždy připadá i restrukturalizace.

Roční obrat firmy činil 591 milionů euro, tedy asi 15 miliard Kč. Fakt, že dosud nenašla nikoho, kdo by se na jejím dalším fungování chtěl podílet, ale naznačuje, že její perspektiva není dobrá. Oněm 3 800 lidem tak reálně hrozí, že definitivně přijdou o práci a novou si budou muset hledat jinde.

Zdroj: WirtschaftWoche

Related Post