Spread the love

Kia Corporation koncem září otevřela závod Kia Gwangmyeong EVO, který je prvním výrobním závodem skupiny HMG (dále jen Skupina) určeným výhradně pro výrobu elektromobilů.

Nové jihokorejské zařízení, umístěné v areálu Kia Autoland ve městě Kwangmjong, disponuje roční výrobní kapacitou 150 000 vozů. V prvním letošním pololetí zde byla zahájena výroba modelu EV3, po němž bude v první polovině roku 2025 následovat model EV4. Závod Kia Gwangmyeong EVO, jehož název byl odvozen od pojmu ‚Evolution – Evoluce‘, názorně ukazuje nepolevující snahu značky Kia pokračovat ve změnách stát se leaderem v oblasti trvale udržitelné mobility.

„Dokončením závodu Kia Gwangmyeong EVO se završuje první krok Kia v roli leadera elektromobility v návaznosti na restart značky v roce 2021. V souladu s cílem poskytovat řešení trvale udržitelné mobility budeme kráčet v čele inovací na trhu s elektromobily a odpovědně podporovat udržitelnou budoucnost,“ uvedl Jun Young Choi, výkonný viceprezident a vedoucí divize tuzemské výroby Kia.

Kia se ve svých světových závodech soustavně připravuje na výrobu elektromobilů, aby dokázala pružně reagovat na změny v celosvětové poptávce po vozidlech tohoto typu. Závod Gwangmyeong EVO o rozloze cca 60 tisíc čtverečních metrů je určen výhradně k výrobě elektromobilů; díky celkové investici v objemu 401,6 mld. korejských wonů bude hlavní základnou výroby oblíbených elektrických modelů značky Kia.

Přestavba závodu v Kwangmjongu si vyžádala přibližně rok; původní závod Gwangmyeong Plant 2 byl dokončen v roce 1987 za účelem výroby malých modelů se spalovacím motorem, jako např. Kia Pride, Avella a Stonic. Investice do závodu Kia Gwangmyeong EVO je smysluplná i proto, že se jedná o vůbec první vyhrazený závod Skupiny pro výrobu elektromobilů a současně zařízení, které vzniklo kompletní přestavbou původního závodu, aby se stalo centrem výroby vozidel příští generace.

Zahájení nové éry elektromobilů s plnohodnotnou elektrifikací

Přestavba závodu Kia Gwangmyeong EVO se řídila heslem ‚dosažení maximální změny prostřednictvím minimálního rozšíření‘ s ohledem na umístění v centru města a další ekologické aspekty, jako je ochrana zeleně.

Závod byl kromě toho vybudován se zohledněním požadavku úplného přechodu na elektrifikaci se zvláštním důrazem na ekologii a výrobní procesy přívětivé pro pracovníky.

Uvedením vysokozdvižných vozíků s automatizovaným naváděním (AGV) se karosárna proměnila ve špičkové logistické zařízení. K ještě ekologičtějšímu provozu lakovny přispělo nasazení procesu 3C1B s vodou ředitelnými laky namísto původního procesu 3C2B s laky na ropné bázi. Novinkou je i vybavení, která má usnadnit a zpříjemnit práci zaměstnanců, jako jsou stroje pro automatizovanou montáž vysokonapěťových baterií, kol a pneumatik.

V návaznosti na otevření závodu Gwangmyeong EVO se Kia chystá rozšířit výrobu elektromobilů. V první polovině letošního roku byla zahájena sériová výroba kompaktního modelu Kia EV3 s čistě elektrickým pohonem. EV3 je třetím vyhrazeným elektromobilem značky Kia – dalšími jsou Kia EV6, čistě elektrický crossover/SUV, uvedený v roce 2021, resp. Kia EV9, čistě elektrické vlajkové SUV z roku 2023.

V roce 2025 Kia představí nový elektromobil s označením EV4. Kia bude závod EVO v Kwangmjongu využívat jako klíčovou výrobní základnu pro čistě elektrické modely značky – včetně modelů EV3 a EV4 – s využitím výrobní kapacity 150 000 vozidel ročně.

Dokončením závodu EVO v Kwangmjongu Kia zahajuje další fázi elektrifikace prostřednictvím výroby vysoce kvalitních elektromobilů této značky.

Zdroj: KIA

Related Post