Ilustrační foto
Spread the love

Skupina Stellantis se kvůli přetrvávající slabé poptávce rozhodla o několik týdnů prodloužit přerušení výroby elektromobilů Fiat 500. S odkazem na sdělení podniku o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Automobil se vyrábí v továrně Mirafiori v severoitalském Turíně. Společnost Stellantis výrobu pozastavila od 13. září. Původně měla tato odstávka trvat do 11. října, v úterý ji však firma prodloužila až do 1. listopadu. Odborům v této souvislosti sdělila, že evropský trh s elektromobily je teď „v hlubokých problémech“.

Přední světové automobilky v poslední době kvůli zpomalující poptávce přehodnocují své plány v oblasti elektromobilů. Společnost Stellantis nicméně potvrdila, že hodlá investovat 100 milionů eur, aby elektromobil Fiat 500 vybavila výkonnější baterií a zintenzivnila jeho výrobu. Zopakovala také, že začátkem roku 2026 hodlá v továrně Mirafiori spustit výrobu hybridní verze vozu Fiat 500. Italská vláda automobilku Stellantis obviňuje, že přesunuje výrobu do zemí s nižšími náklady na úkor italských továren.

Stellantis vloni zvýšil výrobu v Itálii téměř o deset procent zhruba na 752 000 vozů a pod tlakem vlády se zavázal, že do roku 2030 se jeho italská produkce vyšplhá na milion vozů ročně. V letošním prvním pololetí se však výroba propadla o čtvrtinu na 303 510 vozů, napsala agentura AFP. Skupina Stellantis je čtvrtým největším výrobcem automobilů na světě. Vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze dala dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Zdroj: Reuters

Related Post