Spread the love

Uber slaví 10. výročí svého působení v České republice. Od svého vstupu na český trh v roce 2014 se stal klíčovým hráčem na poli městské mobility, proměnil trh taxislužeb.

Firma Uber podpořila domácí ekonomiku, poskytla možnost výdělku tisícům řidičů, doprovázela úspěch českých hokejistů a stala se oficiální taxislužbou Letiště Václava Havla. V dalších letech se Uber chce zaměřit na rozvoj zelené mobility, další zlepšování zákaznických služeb a poohlíží se také po další expanzi.

Více než 23 000 řidičů, kteří platformu za posledních deset let využili, a 4,6 milionu přepravených pasažérů. Za dekádu svého působení v ČR se Uber stal zásadním hráčem na poli městské mobility a synonymem pro jednoduchou, bezpečnou a cenově transparentní přepravu. Praha byla přitom teprve druhým městem v CEE regionu, kam společnost vstoupila. Dnes je Uber oblíbenou volbou pro zákazníky nejen v Praze, ale také v dalších českých městech – v Brně, Plzni a Ostravě.

Přes 30 tisíc jízd v jediný den a obliba prémiovějších služeb

Od roku 2014 se počet uživatelů, kteří pro své cesty využívají Uber, zvýšil víc než 32krát. Rekordním dnem z pohledu počtu svezení se stal 1. leden 2020, kdy řidiči Uberu uskutečnili téměř 35 000 jízd. Nejoblíbenější dny pro objednání jízdy jsou již tradičně pátky a soboty večer a průměrná jízda trvá přibližně 16 minut.

Největší oblibě se mezi českými uživateli těší cenově nejdostupnější služba UberX. Nejčastěji se pak setkávají s vozy Octavia a Superb mladoboleslavské Škody, ale objevují se i méně typické vozy jako Tesla, nebo prémiové značky včetně Mercedesů nebo třeba Porsche Panamera, které na platformě jezdilo v letech 2018-2019. Oproti ostatním zemím v regionu Česko zároveň vybočuje vysokou oblibou prémiovějších služeb jako Uber Comfort a Uber Black, které pasažérům nabízejí luxusnější vozy s nejvyšší mírou pohodlí a bohatým prostorem pro nohy.

Více než 25 bezpečnostních funkcí, produkty pro každou příležitost i speciální služba pro ženy řidičky

Během deseti let působení na českém trhu představil Uber více než 25 bezpečnostních prvků i celou řadu inovací, které posouvají městskou mobilitu výrazně vpřed. Od roku 2014 rozšířil své portfolio o službu Uber XL pro přepravu až šesti pasažérů, Uber Pet pro jízdu s domácími mazlíčky či Uber Reserve, která poskytuje možnost rezervovat si jízdu na přesný den a čas. Firma přišla také s řadou inovací pro řidiče a řidičky jako je ověření totožnosti v reálném čase nebo služba pro ženy řidičky, které mají možnost si zvolit, že budou vozit pouze ženy pasažérky.

Myslet globálně, jednat lokálně

Podstatným milníkem v oblasti strategických lokálních partnerství bylo zahájení spolupráce s Letištěm Václava Havla Praha, kde se v září roku 2023 stal Uber oficiální taxislužbou, a již v prvních měsících odbavil meziročně o 98 % jízd více než předchozí provozovatel. V letošním roce pak Uber navázal také partnerství s Českým hokejem a českému týmu dovezl hvězdy zámořské NHL Pastrňáka a Zachu.

„Byla to neuvěřitelná cesta růstu a inovací v dopravě. Když Uber před deseti lety vstoupil do Česka, zaměstnanci pražských kanceláří znali všechny řidiče osobně, jménem. Nyní je nejsilnějším stvrzením naší byznysové vyspělosti i toho, že jsme kvalitním partnerem, naše přítomnost na Letišti Václava Havla, největším a nejdůležitějším letišti v zemi. Letos jsme rovněž oslavili vítězství s národním hokejovým týmem v roli partnera hokejového mistrovství. Tohle je přitom to, čím chceme být – přirozená součást města a lokální kultury. Blízko lidem, pouhé jedno kliknutí k tomu, abychom naplnili jejich potřeby – ať už jde o cestu do práce, návštěvu přátel nebo vyřizování pochůzek. Je toho před námi ještě spousta,“ říká Štěpán Šindelář, manažer společnosti Uber v Česku.

První auta na vodík a bezplatné jízdy limuzínami

V dalších letech se chce Uber zaměřit mimo jiné na podporu zelené mobility. Kromě postupného nástupu elektromobilů se uživatelé Uberu mohou i na první auta na vodík, která budou na platformě dostupná již letos. V horizontu následujících měsíců je pak v plánu i další expanze po České republice.

Svou první dekádu působení na českém trhu slavil Uber od pátku 27. do neděle 29. září speciální víkendovou akcí, v rámci které všem zájemcům umožnil bezplatnou projížďku typickou americkou luxusní limuzínou obrandovanou v barvách Uberu. Okružní trasa z Holešovické tržnice na Pražský hrad nabídla zájemcům zhruba půlhodinový zážitek, ke kterému se stačilo zaregistrovat online, nebo přímo na místě ve speciální Uber zóně.

Related Post