Spread the love

Brazilský Embraer podepsal dohodu o průmyslové spolupráci s Ministerstvem obrany ČR. Cílem je prohloubit místní průmyslové a technologické kapacity a podpořit inovace, vytvořit kvalifikovaná pracovní místa a přispět k růstu leteckého a obranného sektoru České republiky.

Během slavnostního ceremoniálu byly také podepsány samostatné dohody o zvýšení podílu Aera Vodochody na programu C-390 Millennium a o výměně znalostí, předání know-how a zkušeností společnosti LOM Praha.

Vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR Radka Konderlová dále dodala: „Průmyslová spolupráce je důležitou součástí všech strategických zbrojních projektů, včetně nákupu letounů C-390 Millennium. Díky dlouhodobé spolupráci s českým průmyslem, která se datuje již od fáze vývoje C-390, byla společnost Embraer vynikajícím partnerem po celou dobu vyjednávání dohody o průmyslové spolupráci. Společnost byla schopna navrhnout projekty, které významně přispějí k zajištění zásadních bezpečnostních zájmů České republiky. Společnost Embraer se navíc zavazuje, že bude zkoumat další možnosti spolupráce s českým průmyslem s cílem rozšířit a posílit jeho globální dodavatelský řetězec.“

„Jsme nadšeni, že můžeme rozšířit naši spolupráci s Českou republikou, zemí s bohatou historií v oblasti letectví a obrany. Aero Vodochody, LOM Praha a místní univerzity jsou pro nás zásadními partnery. Těšíme se na spolupráci a zároveň jsme rádi, že přispějeme k růstu českého leteckého průmyslu,“ řekl Jose Gustavo, viceprezident pro prodej a rozvoj obchodu Embraer Defense & Security pro Evropu a Afriku.

„Tento kontrakt je pro Aero významným milníkem s pozitivním dopadem na celý český průmysl. Prostřednictvím prohloubené spolupráce se zaměříme na další rozvoj dodavatelského řetězce, investice do technologií a přípravu na rychlý růst výroby, což je pro naši společnost nesmírně důležité,“ uvedl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero Vodochody.

„Tato dohoda o spolupráci je pro LOM Praha významným milníkem, spolupráce se společností Embraer je pro nás ideální příležitostí k získání významných zkušeností a know-how v oblasti vojenských dopravních letadel nové generace,“ uvedl Jiří Protiva, generální ředitel společnosti LOM Praha.

Aero Vodochody, český letecký výrobce, je klíčovým partnerem programu C-390 Millennium od jeho počátku v roce 2011. Vyrábí zadní část trupu, dveře pro výsadkáře a posádku, nouzové dveře a poklopy, nákladovou rampu a pevnou náběžnou hranu. Dohoda o spolupráci bude představovat zvýšení počtu dílů C-390 vyráběných v Aeru a zavedení nových průmyslových kapacit, což bude mít pozitivní dopad na počet pracovních míst vytvořených v České republice a zvýšení hodnoty exportu této společnosti.

Státní podnik LOM Praha, bude těžit z rozsáhlé výměny znalostí ab zkušeností v oblasti údržby letounů C-390, připraví své techniky na provádění organických a střednědobých údržbářských činností a umožní společnosti začlenit se do řízení životního cyklu letounu C-390. Kromě toho tato dohoda umožní oběma společnostem prozkoumat další možnosti v oblasti služeb a podpory letounu C-390 a připraví tak půdu pro dlouhodobé partnerství.

Jde tak o nový milník posilující vazby společnosti Embraer s místními partnery, což přispěje k dalšímu růstu těchto českých firem. V rámci své strategie hodlá společnost Embraer rovněž spolupracovat s místními univerzitami a výzkumnými institucemi na pokročilých leteckých projektech. Tyto iniciativy podpoří výměnu znalostí, vytvoří příležitosti pro české inženýrské talenty a posunou vpřed inovace v oblasti leteckých technologií nové generace.

Related Post