Spread the love

V obci Šumná na Znojemsku došlo k havárii nákladního auta Tatra. Řidič ztratil kontrolu nad vozidlem poté, co ho bodl hmyz a způsobil mu anafylaktický šok. Incidentu si všiml Petr Kuchař (38), voják z povolání. Neváhal, pokusil se rozjetý vůz zastavit, a především poskytl řidiči první pomoc.

Petr Kuchař se v sobotu 10. srpna vydal s rodinou na návštěvu příbuzných. Jejich cesta se ničím nelišila až do chvíle, kdy před nimi začalo nebezpečně manévrovat nákladní auto. Celý incident přitom zachytila bezpečnostní kamera umístěná na předním skle jejich vozu. Pan Petr si zpočátku myslel, že se řidič na okamžik přestal věnovat řízení. „Měl jsem za to, že se třeba podíval do telefonu nebo ladil rádio. Když ale Tatra vjela úplně do protisměru, bylo mi jasné, že je něco špatně. Tipoval jsem buď technickou závadu, nebo zdravotní problém řidiče,“ vzpomíná na nevšední zkušenost.

Jak se později ukázalo, řidiče bodl hmyz, což u něj vyvolalo anafylaktický šok, a následkem toho upadl do bezvědomí. Vůz několik set metrů nekontrolovaně pokračoval v jízdě. Když najednou Tatra konečně začala zpomalovat, pan Petr vyběhl z auta a pokusil se nikým neovládaný pětadvacetitunový kolos dostihnout a zcela zastavit. Tušil, že náklaďák nejspíš vrazí do plotu blízkého domu. „Snažil jsem se dostat k řidiči přes dveře spolujezdce, ale byly zamčené. Následně Tatra narazila do plotu a zasekla se až o bazén. Musel jsem ji proto oběhnout a zabrzdit. Snažil jsem se na řidiče mluvit, ale kromě jemného kývání hlavou nereagoval,“ přibližuje.

„Nikdy předtím jsem takovou situaci nezažil. Honilo se mi hlavou, co se mu asi mohlo stát.” Události si kvůli hlasitému nárazu všimla místní obyvatelka, která okamžitě zavolala záchrannou službu. Následně podle pokynů operátorky tísňové linky společně zkontrolovali, zda řidič dýchá. „Narovnal jsem ho, aby se mu dobře dýchalo. Krátce poté přijeli dobrovolní hasiči, se kterými jsme muže společně vyprostili z vozu.” V tu chvíli na místo dorazili i záchranáři a řidiče si převzali do péče.

„Pan Kuchař si za rychlý zásah zaslouží upřímné poděkování,” uvedl policejní ředitel Krajského ředitelství Jihomoravského kraje Leoš Tržil. „Těžký nákladní vůz představoval značné riziko nejen pro ostatní účastníky silničního provozu, ale i obyvatele blízkých domů. Podobné situace mohou mít vážné následky, ale díky jeho včasnému jednání se podařilo předejít větším škodám.”

„Když Tatra kličkovala po silnici, obcí projela minimálně další dvě auta, jejichž řidiči na situaci nijak nereagovali. O to více chci ocenit pohotové jednání Petra Kuchaře, kterému nebylo lhostejné okolní dění. Věřím, že tato událost inspiruje další řidiče ke vzájemné pomoci v podobných situacích,“ dodává Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic.

Ocenění z rukou zástupců Generali České pojišťovny a Policie ČR převzal Petr Kuchař dne 14. října 2024 v Brně. Jedná se tak již o 230. držitele titulu Gentleman silnic.

Related Post