Spread the love

AGC a Saint Gobain chystají v rámci výzkumného a vývojového projektu rekonstrukci výrobní linky na vzorované sklo v závodě AGC Barevka v Dubí.  Linka má být z 50 % elektrifikována a z 50 % poháněna kombinací kyslíku a plynu.

Důraz je také kladen na cirkularitu, protože nová sklářská vana bude fungovat s vysokým podílem recyklovaných materiálů, mnohem vyšším, než jsou průmyslové standardy.

Jedná se o technický průlom ve srovnání se současnou technologií, používanou v tavicích pecích na výrobu plochého skla spalujících zemní plyn. Půjde o nejudržitelnější konstrukci linky na výrobu plochého skla, která přispěje k cestě obou společností k uhlíkové neutralitě a k nezbytnému urychlení dekarbonizace průmyslu plochého skla.

Probíhající studená oprava

Takzvaná „cold repair“, fáze projektu, kdy je sklářská pec postupně ochlazována a zcela zastavena, probíhá právě nyní. Tyto rekonstrukční práce připraví cestu k přeměně této výrobní linky na linku vybavenou nejmodernějšími možnými technologiemi. Realizací této další fáze by měla být nová tavicí pec připravena k úspěšnému zahájení provozu začátkem roku 2025. Kromě nejnižších možných emisí uhlíku dosáhne zrekonstruovaný závod také nejvyšších standardů v oblasti bezpečnosti, životního prostředí (NOx, SOx), spotřeby energie a kvality.

Zdroj: AGC

Related Post