Spread the love

Dacia uvádí na trh novou verzi malého elektromobilu Spring, základ vyjde na 420 tisíc korun. Mluvčí značky Jitka Skaličková svolala 22. října novináře na prezentaci a první testovací jízdy do zajímavé lokality poblíž středočeských Říčan.

Spring byl uveden na trh v roce 2021 a v letech 2022 a 2023 byl třetím nejprodávanějším elektromobilem pro soukromé
zákazníky. Celkově bylo od uvedení na trh po celém světě zaregistrováno více než 150 000 vozů.

Letošní verze si odbyla národní českou premiéru v Nedvězí u Říčan, kam novináři dojeli v rámci prvních testovacích jízd z pražského Jižního Města.

Nejlevnější elektromobil na trhu

„Spring své zákazníky dokázal oslovit, protože se od svého uvedení na trh nepřestal vyvíjet. V roce 2022 dostal novou identitu značky a v roce 2023 výkonnější motor o výkonu 65 koní. Vždy si však zachoval svou základní přednost: být nejdostupnějším elektromobilem na trhu,“ uvedla Skaličková na úvod tiskovky.

Údaje z konektivity vozidla podle ní ukazují, že průměrná denní cesta uživatelů modelu Spring činí 37 km při rychlosti 37 km/h. V 75 % případů je vůz dobíjen doma.

Designový jazyk ala Duster

„Nová Dacia Spring nabízí robustnější design převzatý z většího modelu Duster. Proměna je velkolepá jak uvnitř, kde
byly přepracovány všechny prvky, tak zvenčí. Střecha je jedinou částí karoserie, která zůstala zachována z předchozího
modelu. Nová identita značky Dacia je jasně patrná ze dvou černých pruhů, jednoho vpředu a druhého vzadu, které se
setkávají v lesklém provedení se specifickými matnými pruhy na zádi. Tyto dva pruhy jsou doprovázeny symbolickým
světelným podpisem značky ve tvaru písmene „Y“, který je obzvláště výrazný u světel pro denní svícení vpředu a u
obrysových světel vzadu, která jsou tvořena LED diodami,“ přiblížili nový designový jazyk miniauta manažeři značky.

Od Dustera není převzata jen vysoká kapota a ochranné plasty, ale také velký volant, nově výškově nastavitelný. Vůz má i podobný světelný podpis jako Duster. Přístrojová deska byla zcela přepracována. Do vozu byl integrován digitální přístrojový panel se 7″ displejem u všech verzí a velkým 10″centrálním displejem multimediálního systému u vyšších úrovní výbavy.

Nový Spring je k dispozici v šesti barvách, včetně nové béžové Safari a cihlově červené.

Spring je vybaven úchyty YouClip kompatibilními s příslušenstvím (viz níže) navrženým značkou Dacia, které je k dispozici i pro zcela nový Duster. Stupeň výbavy Extreme dostane robustní gumové koberečky a prahy dveří se specifickým designem „topografických linií“.

Startovní cena – 419 900 Kč

Kufr má objem 308 litrů v základu, lze ho rozšířit na 984 kilogramů. Nabíjení baterie 65 koňového vozu má doma trvat ze standardní zásuvky méně než 11 hodin. Cena základu činí 419 900 korun, verze EXTREME vyjde na  494 900 korun. K mání bude také dvoumístná verze Cargo za 504 900 Kč.

Erich Handl, TK Dacia, Nedvězí

Related Post